SOS Alarm uppgav att det brann i annat hus

Översta våningsplanet totalförstördes i Husbybranden.
Översta våningsplanet totalförstördes i Husbybranden.
SOS Alarm uppgav till en boende i branddrabbade fastigheten i Husby att det inte brann i huset – utan i grannhuset.
– Jag gick och satte mig i soffan igen och en stund senare kom en rökdykare in i min lägenhet. Hade jag fått veta direkt att det var mitt hus som brann så hade jag kanske hunnit få med mig bankkort och id-kort, säger Ants Viirman.

Natten mot den 31 januari evakuerades ett hundratal personer från Oslogatan 22 på grund av den brand som härjade. Den ska ha startat på en balkong, men det är fortfarande oklart om det var fyrverkerier eller om något annat var orsaken till branden. Larmet kom in till SOS Alarm 19.28.

När det började lukta rök i Ants Viirmans lägenhet på översta våningen på Oslogatan 22, ringde han SOS Alarm 112 för att fråga om det var i hans hus som det brann.

– Nej, det brinner på Oslogatan 19, sa de till mig. Jag gick och satte mig i soffan igen och stannade kvar i min lägenhet.

Några minuter senare kom en rökdykare in i hans lägenhet.

– Då var det väldigt bråttom att få ut mig och mitt besök från lägenheten.

– Det känns lite oroväckande att de uppgav fel adress till mig. Hade jag fått veta direkt att det var mitt hus som brann så hade  jag i alla fall kanske hunnit få med mig bankkort och id-kort. Jag klandrar dock ingen alla gjorde nog så gott de kunde.

Helena Söderblom, pressansvarig på SOS Alarm, beklagar.

Efter information från SOS Alarm stannade mannen kvar i lägenheten trots att det brann på hans våning. Hur ser ni på det?

– Jag beklagar naturligtvis att den information vi hade i det skedet inte var korrekt och fullständig. Vi har fått in över 30 samtal med varierande uppgifter och under pågående insats är det inte alltid som den slutliga informationen kommer fram och blir direkt uppdaterad.

Runt 50 brandmän från fem brandstationer arbetade för att släcka branden, som spred sig snabbt på översta våningen.

Vid 15-tiden dagen efter lämnade räddningstjänsten fastigheten. Då var översta våningen helt utbränd och Ants Virrmans lägenhet och alla ägodelar borta. Vid 75 årsålder måste han börja om från början.

– Det går inte att föreställa sig förrän man är drabbad. Hur det är att förlora allt. I min ålder brukar man ju vanligtvis dö, men nu försvann allt jag ägde. Jag har ingenting kvar, det känns som att jag är död fast jag är levande. Men jag tänker på ett latinskt uttryck som säger, att allt jag är bär jag med mig inom mig.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och under veckan påbörjas en teknisk undersökning av platsen, för att ta reda på brandorsaken.

Läs mer: Flera drabbade av branden saknar hemförsäkring