Uppgifter: Machetemannen kan ha planerat skoldåd

Mannen med machete greps i måndags kväll.
Mannen med machete greps i måndags kväll.
Machetemannen som greps i Sollentuna kan ha planerat ett skoldåd, skriver Expressen och Aftonbladet. Mannen, som är i 20 årsåldern, sitter nu anhållen misstänkt för grovt vapenbrott och grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

I måndags greps en man som hotade människor med machete i Sollentuna. Han ska också ha jagat boende i området.

Ska ha hittat sprängladdningar

Nu framkommer uppgifter till både Aftonbladet och Expressen att polisen hittat flera knivar, vapen och misstänkta sprängladdningar i ett rum som tillhörde mannen. Han ska också ha uttalat någon form av hot rörande ett sprängdåd.

– Han är fortsatt anhållen på sannolika skäl. Men rubriceringarna är nu grovt vapenbrott och grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, säger kammaråklagare Anna Stiernstedt, som leder utredningen till Aftonbladet.

Varför rubriceringarna har ändrats vill hon inte gå in närmare på. Mitt i har sökt åklagaren.

Ska röra sig om en skolmassaker

Enligt uppgifter till kvällstidningarna ska polisen fått indikationer på att mannen ska ha planerat en skolskjutning och att det ska vara en av polisens arbetsteorier. Källor till Aftonbladet uppger att han i förhör ska ha uttalat planer om ett dåd.

Enligt Expressen ska mannen ha velat ”fira” minnet av skolskjutningen i Colombine den 20 april 1999.

Befängda anklagelser

Mannens försvarare uppger för båda tidningarna att 20-åringen nekar till brott och att anklagelserna är befängda.

– Han nekar till brott. Det handlar om attrapper och funktionsodugliga vapen som hittats och de explosiva varorna är sådant som går att köpa i samband med nyårsafton. Det här har blivit uppförstorat, säger advokat Jan Kyrö till Expressen.

Begärs häktad

Under fredagen meddelade åklagaren att hon lämnat in begäran om häktning.

– Utredningen är i ett inledande skede och vi har genomfört förhör med flera personer. Dessutom pågår analyser av beslag. Polisen arbetar intensivt med utredningen, säger Anna Stiernstedt i ett pressmeddelande.