Nya uppgifter säger emot SL:s version

När SL:s uppgifter stöter på patrull slutar de svara på frågor.
När SL:s uppgifter stöter på patrull slutar de svara på frågor.
När SL:s timeline stöter på patrull efter Mitt i:s granskning av Sofia Dahléns mystiska SL-bot slutar de helt svara på frågor.
– Vi vill varken bekräfta eller dementera några som helst uppgifter över huvud taget längre, säger SL:s presstalesperson Per Hallberg.

Enligt SL ska Södermalmsbon Sofia Dahlén som Mitt i rapporterade om igår fastnat i en kontroll på T-Centralen klockan 19.15, men deras timeline stöter på patrull när Mitt i får ta del av platshistoriken från hennes telefon.

Med hjälp av Googles kartapp kan du se, dag för dag, minut för minut, exakt var din telefon befunnit sig. Vid 19.15 var Sofia Dahléns telefon på väg från Ica på Torkel Knutssongatan vid Mariatorget till hennes pojkväns bostad 350 meter därifrån på Tavastgatan.

Det här stämmer överens med tidpunkten för hennes inlägg i Facebookgruppen som varnade för kontrollanter på tåget ”mot Ropsten som just lämnade Mariatorget”. Inlägget gjordes 18.48. Det framgår inte ifall kontrollanterna redan var på tåget eller gick på vid Mariatorget. Ingen gång under hela den dagen är Sofia Dahléns telefon norr om Slussen.

Platshistorik från Sofia Dahléns telefon den 30 augusti 2017 då hon enligt SL fastnade i en biljettkontroll klockan 19.15 vid T-Centralen.

Antingen har hon sett kontrollanterna, skrivit uppdateringen på Facebook och sedan gett telefonen till någon som gick mot Ica precis innan tåget åkte mot T-Centralen, eller så var Sofia Dahlén aldrig där SL säger att hon fastnat i en kontroll.

När Mitt i pratar med Sofia Dahlén för att bekräfta timelinen har hon precis hämtat ut papper från SL Resecenter där det framgår tydligt att hon bara fem dagar tidigare betalat och registrerat ett månadskort.

Enligt SL går det inte att se ifall kortet blippats så långt bak i tiden då resehistoriken raderas efter 60 dagar. Det är av mindre vikt då även ett oblippat månadskort räknas som giltig biljett. Det spelar alltså ingen roll ifall Sofia Dahlén fastnade i en kontroll, som SL hävdar, eller, som hon framhåller, såg dem på avstånd.

En möjlighet är att Sofia den 30 augusti 2017 hade glömt sitt SL-kort hemma och sedan fastnat i en kontroll. Det förklarar dock inte hur det skulle skett på T-Centralen medan hon handlade på Ica i närheten av Mariatorget, förutsatt att hon inte gav sin telefon till någon sekunderna efter hon gjort uppdateringen på Facebook.

När Mitt i konfronterar SL:s presstalesperson Per Hallberg med uppgifterna vill han varken svara på några frågor eller bekräfta sina tidigare uppgifter.

Vilken tid var det Sofia Dahlén kontrollerades?

– Vi vill varken bekräfta eller dementera några som helst uppgifter över huvud taget längre med tanke på att det kommer gå upp i rätten.

Igår sa ni T-Centralen klockan 19.15, lite konstigt att ni helt plötsligt inte kan bekräfta uppgifter ni redan gått ut med?

– Återigen, vi vill inte kommentera det här ärendet mer än vad vi redan har gjort.

Enligt hennes telefons platshistorik har hon inte varit i närheten av T-Centralen vid den här tidpunkten?

– Återigen då, det här är ett tvistemål i tingsrätten och vi kommer lägga fram den information som vi har där så får de bedöma vad som är trovärdigt och rätt. Den här diskussionen ska inte föras i media.

Ni vill alltså inte kommentera att Sofia Dahlén inte verkar ha varit på den plats där era kontrollanter säger sig kontrollerat henne? Det väcker ju en del frågor.

– Nej jag vill inte diskutera eller kommentera det här ärendet över huvud taget, och nu säger jag det igen…

Står ni fast vid att ni litar på era kontrollanter?

– Ja, det gör vi.