Min lokala hjälte

Upphittad tusenlapp försvann hos polisen

Maria Swedner hittade 1 000 kronor och lämnade in dem hos polisen. Ingen gjorde anspråk på pengarna, som därför tillföll Maria Swedner.

Men när hon skulle hämta dem fanns de inte kvar.

Det var i maj i fjol som 22-åriga Maria Swedner hittade två femhundralappar vid en bankomat i Trollbäckens centrum.

Hon fick rådet av Nackapolisen att lämna in pengarna hos Haningepolisen. Tre månader gick. Ingen gjorde anspråk på pengarna och ingen polis hörde av sig till Maria Swedner, vilket betydde att hittepengarna då skulle tillfalla henne.

Men när Maria åkte till poliskontoret i Handen under sensommaren fanns inga pengar att hämta.

Maria Swedner hade blivit försäkrad att minst två separata anmälningar uppförts, men ingen registrerad anmälan kunde hittas. Och något godskvitto hade hon inte fått, något hon är berättigad till.

– Det fanns inga pengar på poliskontoret och dessa pengar var helt obekanta för Handenpolisen. Det är lätt att känna och troligt att någon här tagit pengarna. De kan ju ha legat framme någon minut i väntan på att läggas in i kassarummet. Sedan får man hoppas att det inte är så, att de i stället försvunnit i pappershanteringen, säger Stefan Karlsson, polisinspektör inriktad på rättsfrågor, och som tillstyrkt skadestånd till Maria.

Den interna polisutredningen har inte heller gett några svar.

– Vi har ofantligt mycket gods, tiotusentals föremål, och i detta fall kanske pengarna lades på fel ställe.

Rikspolisstyrelsen har nu betalat ut 1 000 kronor i skadestånd till Maria Swedner för de pengar som försvann hos Handenpolisen.

– Polismannen som tog emot pengarna gav mig aldrig något kvitto. Det var jättedumt att jag inte bad om det, min pojkvän är själv polis, men ingen av oss tänkte på att fråga. Jag litade på att polisen skulle ta hand om pengarna, säger hon.

Skönt att till slut få dina pengar?

– Ja, nu ska jag köpa mat för dem, jag är en fattig student. Man tänker ju nästan att man borde ha tagit pengarna direkt i stället för att lämna in dem – det här har tagit allt för lång tid.

Enligt Christina Mårtensson, biträdande rotelchef vid Södertörns polismästardistrikt, har något liknande aldrig skett.

Fakta

Detta gäller

Den som lämnar in pengar eller övrigt gods har rätt att få ett kvitto.

Om ingen hört av sig och gjort anspråk på det upphittade inom tre månader, ska polisen höra av sig till personen som lämnat in pengarna eller sakerna och lämna över dessa. Källa: Polisen