Upplagt för hetsiga möten med (SD)

Sverigedemokraterna tar plats i Kyrkofullmäktige i Solna.
Sverigedemokraterna tar plats i Kyrkofullmäktige i Solna.
Sverigedemokraterna tar plats i Kyrkofullmäktige i Solna. De tycker bland annat att kyrkan är för tolerant mot andra religioner, och att man ska kasta ut nationella psalmer ur psalmboken.
– Jag ser det som en inskränkning och en tillbakagång, något som jag inte alls är positiv till, säger Anders Isacsson, präst i Solna församling och biträdande kyrkoherde.
Han tror också att diskussionerna kan bli hetsiga på kommande kyrkofullmäktigemöten.

Sverigedemokraterna tar för första gången plats i Solnas kyrkofullmäktige efter att ha fått 8,62 procent av rösterna och därmed 3 mandat.

SD, vill inte låta sig intervjuas på telefon utan svarar på frågor via mail genom Thomas Stenrup.

Bland annat förklarar han att de tycker att det är viktigt att kyrkan fortsätter att vara en kristen kyrka och att den inte blandar ihop sig med andra religioner.

” Vi vill att kyrkan skall vara ett forum för det kristna budskapet. Tyvärr är det i dag så att kyrkan även framför mycket av dagens politiska agenda vilket vi vänder vi oss emot”, skriver Thomas Stenrup.

SD vill ändra Psalmboken

Anders Isacsson, präst i Solna församling och biträdande kyrkoherde, läser ur församlingsbladet där (SD) skrev innan valet.

– Deras uppfattning är att man ska satsa på tradition, att vi är för politiserade med den mångkulturella mall som vi har, att vi är för toleranta mot andra religioner. De tycker även att de nationellt sinnade psalmerna tas bort och att konservativa präster inte ska frysas ut. Att man ska införa kyrkliga skolavslutningar och värna Sveriges kulturarv.

Vad tänker du om det?

– Jag ser det som en inskränkning och en tillbakagång, något som jag inte alls är positiv till. De har inte heller visats sig här eller kontaktat oss. Det är lite märkligt att personer går till val som man varje sett eller känner till.

Heta diskussioner väntar

Anders Isacsson tror även att det är upplagt för hetsiga diskussioner under kyrkofullmäktige framöver.

– Det kan bli problem eftersom de andra, POSK, Socialdemokraterna och Centerpartiet inte delar SD:s uppfattning. Jag tycker inte heller att SD har alls samma värdegrund eller syn på vad kyrkan ska hålla på dem, som de andra, så det kan bli vilda diskussioner, säger han.

”Det är ju ändå så att åtta procent av medlemmarna tycker så här, det säger ju någonting.”

Samtidigt säger Anders Isacsson att man måste respektera de församlingsmedlemmar som nu ändå har lagt sin röst på SD.

– Det är ju ändå så att åtta procent av medlemmarna tycker så här, det säger ju någonting – att man vill att kyrkan ska gå åt ett annat håll.

Kontrollerar inte besökarna

Flera av frågorna som SD vill driva igenom är också sådant som inte kan förändras på en lokal nivå utan något som tas upp av Kyrkorådet som fungerar som kyrkans riksdag.

”Vi kontrollerar inte heller om de som kommer till oss är kristna eller muslimer, all är välkomna.”

– Man kan ju inte gå in och ändra psalmer i psalmboken hur som helst.

Han vänder sig även mot hur SD främst vill ta hand om kristna.

– Jag tycker att det är inskränkt, kyrkan är större än så. Jesus mötte alla slags människor oavsett kultur och religion och gjorde inte skillnad på folk. Vi kontrollerar inte heller om de som kommer till oss är kristna eller muslimer, alla är välkomna, säger Anders Isacsson.