ANNONS

Upplands bästa honung

Christer Karlsson från Kungsängen har varit biodlare i 33 år. Nu har fått utmärkelse för sin honung, som anses vara den bästa i Uppland.
Christer Karlsson från Kungsängen har varit biodlare i 33 år. Nu har fått utmärkelse för sin honung, som anses vara den bästa i Uppland.
Kungsängenbon Christer Karlsson och hans bin gör Upplands bästa honung.

I alla fall enligt Upplands biodlarförening, som gett dem en utmärkelse för just detta.

– Bina står för smaken, jag för konsistensen, säger Christer Karlsson.
ANNONS

Utanför villan i Kungsängen leder skyltar om ekologisk och närproducerad honung kunderna rätt. Ja, Christer Karlsson har faktiskt lyckats skapa sig en kundkrets som ständigt återkommer för den goda honungens skull.

Nu har han även fått Upplands biodlarförenings erkännande – på söndag kommer han att ta emot en utmärkelse för Upplands bästa honung.

Hans-Erik Johansson, ordföran­de i Tierps biodlarförening, är en av domarna som betygsatt Christer Karlssons honung. Till sin hjälp har han haft elever från Tierp kockskola.

– Man bedömer honungens lukt, smak och konsistens. I Christers fall fick smaken tio poäng – vilket är full pott.

Just nu kämpar Christer Karlssons bin i kuporna för att hålla drottningen varm i vinterkylan. Genom att sitta tätt tillsammans kan de värma upp kupan till uppemot 32 grader. En del av honungen de gjorde i somras står uppradad i burkar på köksbordet hemma hos Christer Karlsson och hans fru Malou Krümmel. Årets skörd blev hela 650 kilo honung.

I hushållet använder de honung till det mesta; att steka mat, i brödbak, som pålägg och sötningsmedel i te. Ytterligare planer på att bland annat stöpa vaxljus finns också. Till allt detta får Christer Karlsson hjälp av sina över 100 000 bin, som är fördelade på sju kupor.

Christer Karlssons intresse för bin och honung sträcker sig långt bakåt i tiden. Redan som barn satt han i timtal vid sin pappas bikupor och studerade insekterna och deras ständiga slit.

– Jag såg hur bina mötte varandra i kupans öppning och genom olika danser signalerade till varandra hur långt bort olika blommor fanns, och hur en del av dem kom hem med så mycket nektar på sig att de inte kunde flyga, utan kröp den sista biten för att ta sig in i kupan, berättar Christer.

Han satt länge nog för att till och med lära sig urskilja olika färger på pollen de hade på sig.

ANNONS

I dag har han varit aktiv biodlare i 33 år – men har bara skickat in sin honung för bedömning en gång.

– Det är något visst med honung från Upplands-Bro. Även förra året gick första pris till en biodlare i kommunen, säger Christer Karlsson.

Enligt Hans-Erik Johansson är biodling ett intresse som är på uppgång igen.

– De sista tre-fyra åren har det ökat. Men vi behöver fler biodlare. Bin är till nytta för mer än bara honung. De bidrar till en ökad pollinering – vilket i sin tur ger bland annat mer växter och frukt, säger han.

Det är något med honung från Upplands-Bro. Även förra året vann en biodlare i kommunen.Christer Karlsson

Fakta

Honung hjälper dig sova bättre

Honung består av flera viktiga vitaminer som A, B1, B6, B12, C, D, E, H samt mineraler som kalcium, kalium, klor, koppar, järn och magnesium.

Honung har genom historien använts tillsammans med mjölk som folkmedicin för att sova bättre.

Honung har i tusentals år an­­vänts som livsmedel och läkemedel.

Ett bi lever i en till sex månader, beroende på årstid.

För att få ihop nektar till ett halvt kilo honung måste bina besöka tre till fyra miljoner blommor.

Källa: svenskhonung.se