Sista helgen utan rökstopp på uteserveringar

Rökning fimp askkopp rökförbud uteservering röfritt
Ingen rökning på uteserveringar från och med måndag.
Älskar du att ta en cigg på uteserveringen? Då får du passa på.
Detta är sista helgen som man får röka på uteserveringar och flera andra ställen i Upplands-Bro.
På måndag träder den nya lagen om rökförbud i kraft, med angiveri och rökfria gator som konsekvenser.

Från och med på måndag är det färdigrökt på uteserveringar. Då träder den nya lagen om rökförbud i kraft som också gäller på idrottsplatser, perronger, busskurer och lekplatser. Även vid entréer till butiker, stationer och bibliotek blir det förbjudet att röka och askkoppar som sitter vid entréerna i dag ska plockas bort. I Upplands-Bro kan det innebära att krog- och entrétäta gator blir rökfria.

– Syftet med lagen är att man ska kunna gå in i en rökfri lokal utan att utsättas för rök, säger David Engstrand, tobakshandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län.

Men hur långt från en entré som förbudet ska gälla har lagstiftaren lämnat till respektive kommun att bedöma. I Upplands-Bro finns inget bestämt avstånd utan det varierar från fall till fall.

”Tillräckligt långt bort så man inte stör. Det kan vara 10 meter i ett fall eller upp till 30 meter i andra fall”, skriver Kent Olsson, handläggare på kommunen.

Här får du röka – trots förbudet

Är du en av dem som tycker att en bärs och en cigg på uteserveringen är det bästa med sommaren? Lugn, det finns ställen att gå till, men då får du vara beredd på att dra in till stan.

Två etablissemang har fått undantag från rökförbudet:

Vägen till rökförbud – år för år

Från rökfria flyg till rökfria uteserveringar

1977 – Obligatoriska varningstexter och innehållsdeklarationer införs på tobaksförpackningar.

1988 – SAS inrikesflyg blir rökfria.

1993 – Tobakslag som innehåller rätten till rökfri arbetsmiljö.

1994 – Rökrutor på skolorna förbjuds.

1997 – 18-årsgräns införs för köp av tobak.

1997 – Rökförbud införs på flyg i EU:s medlemsstater.

2000 – Rökförbud införs på X2000-tåg.

2005 – Rökförbud införs på serveringsställen, med undantag för uteserveringar.

2015 – Rökning förbjuds på utomhusperronger i Stockholms tunnelbana.

1 juli 2019 – Rökning förbjuds på uteserveringar, busshållsplatser, idrottsplatser, lekplatser och tågperronger i Sverige. Förbudet gäller cigaretter, e-cigaretter och vattenpipor och gäller utanför entréer till lokaler som är till för allmänheten, såsom butiker och restauranger.

Uppmanas ange rökare

Det är sedan upp till butik- och restaurangägare att informera om förbudet och att se till att det följs annars kan det bli böter. Hur kommunens resurser för att kontrollera att förbudet följs är oklart, men allmänheten uppmanas också kontakta kommunen om de ser att gäster tillåts röka.

– Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen till SVT.

Sommaruppslag. Rökningsförbud. FV: Olle Holmberg, Peter Lautensack, Kenneth Pettersson (samtliga bor i Bro). Cafe Nyfiket, Bro Centrum.

Olle Holmberg, Peter Lautensack och Kenneth Pettersson fikar på Cafe Nyfiket. Foto: Christian Lärk

Delade meningar

På Café Nyfiket i Bro centrum sitter Kenneth Pettersson, Olle Holmberg och Peter Lautensack. De tycker att det har gått lite för långt och att det fortsatt borde finnas en del avsatt för rökare.

– Det är häxjakt på rökarna. Jag slutade själv för fyra år sedan, så jag störs inte av det så mycket. Nu kommer ju rökarna gå några meter utanför serveringen och röka och då kommer inte lagen åt dom, säger Kenneth Pettersson.

Samtidigt har de förståelse för dem som inte vill bli utsatta för rök.

– Jag tycker det borde finnas befogenheter på vissa ställen för det finns ju så många astmatiker nu för tiden, säger Peter Lautensack.

Fakta

64 fimpar på 100 meter trottoar

7 procent av männen och 7 procent av kvinnorna i Sverige röker dagligen, vilket är en halvering sedan 2006 då 14 procent rökte dagligen.

Flest antal rökare finns i åldersgruppen 45-64 år, där 10 procent uppger att de röker dagligen. 2006 var den siffran 19 procent.

På 1960-talet rökte varannan man, och på 70-talet rökte var tredje kvinna.

Regeringen har ställt sig bakom målet om ett rökfritt Sverige 2025. Målet innebär att andelen som röker i befolkningen ska understiga fem procent år 2025.

64 fimpar på 100 meter trottoar.

63 procent av skräpet i stadsmiljö är fimpar, 80 procent av skräpet är tobaksrelaterat.

Källa: SKL, regeringen, Håll Sverige rent, Folhälsomyndigheten

Nedskräpning av fimpar är i dag det stort problem. Det finns en riska nedskräpningen förvärras när askkoppar försvinner i samband med att förbudet träder i kraft, kommunen ser nu därför över hur man kan lösa det problemet.

Så säger lagen

Förbjudet gäller även e-cigaretter

Från 1 juli blir det förbjudet att röka utomhus på vissa allmänna platser. Det gäller bland annat lekplatser, busskurer, uteserveringar, perronger och idrottsplatser. Det blir också förbjudet att röka utanför entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till såsom butiker, bibliotek och stationer.

Förbjudet gäller även e-cigaretter.