Upplands-Brogymnasiet får grönt ljus för nytt program

Upplands-Brogymnasiet kan utökas med ett nytt yrkesprogram till nästa läsår. Från och med i vår kan eleverna söka till barn- och fritidsprogrammet.

Frågan har diskuterats i minst tio år, och har tidigare mötts av motstånd i utbildningsnämnden. Nu har ett nytt beslut tagits som ger Upplands-Brogymnasiet chansen att öppna barn- och fritidsprogrammet till nästa höst.

Minst 12 elever måste söka för att programmet ska starta.

– Vi har sagt att vi kan klara det ekonomiskt även om det inte blir en full klass, säger Ulf Peterson, rektor på Upplands-Brogymnasiet.

Tanken är att programmet ska fungera som ett alternativ till gymnasiets två yrkesprogram: fordonsprogrammet och handelsprogrammet.

De teoretiska ämnena kommer att kompletteras med praktik på exempelvis förskolor.

– Det är många ungdomar som vill gå på Upplands-Brogymnasiet för att de gillar skolan. Ibland hamnar de på högskoleförberedande program som är för svårt. Därför vill vi bredda yrkesprogramutbuden, säger Ulf Peterson.

Söktrycket på Upplands-Brogymnasiet har ökat stadigt de senaste åren och skolan har fått ett rejält uppsving under 2016.

– Vi hade 800 elever förra året och nu har vi 900. Det är helt unikt i min värld. En del av de nya eleverna är nyanlända men de flesta går på nationella program.

Om det nya programmet startar, ska ni anställa fler lärare?

– Ja, så kan det bli. Vi kommer också att se över kompetenserna bland vår befintliga personal.

Ansökningarna till nästa läsår startar i januari och några månader senare ska det avgöras om programmet fått tillräckligt många sökande.