Nu ska årets Upplands-Brokonstnär koras

Anna Sjunnesson arbetar som kulturintendent på kommunen.
Anna Sjunnesson arbetar som kulturintendent på kommunen.
Det har blivit dags att kora årets Upplands-Brokonstnär. 39 verk är utställda i Kulturhusets konsthall – nu är det upp till allmänheten att utse en vinnare.

Kommunens kulturintendent Anna Sjunnesson pekar ut sin favorit bland de utställda konstverken. I en glasmonter står en brun liten stubbe i keramik. Tittar man närmare ser man små arbetande bin, vilket också är konstnären Elsa Ahumada Pobletes namn på konstverket.

– Jag tycker att den är väldigt välarbetad teknisk. Allt här inne är till salu, så den här har jag faktiskt redan köpt, säger Anna Sjunnesson som jobbar på kommunens Kulturavdelning.

”Arbetande bin” av Elsa Ahumada Poblete.

Rekordmånga verk

Konsthallen är inte mycket större än 40 kvadrat. Här trängdes drygt hundra personer – rekordmånga – när utställningen Vårsalongen Konst & Hantverk invigdes i lördags. Rekord är det även för antalet utställda verk, 39 stycken. Till skillnad från i fjol har man i år nämligen även valt att inkludera hantverk.

– Vi har ett textiltema i konsthallen i år och anordnar slöjdsalonger och stickcaféer. Då kände vi att varför inte låta Vårsalongen också bli en konst- och hantverkssalong? säger Anna Sjunnesson.

Anna Sjunnesson framför Inga-Lill Persbrandts ”Jag sa nej och prinsen tog sig av daga”.

Precis vid ingången till Konsthallen står en röstlåda på golvet, lyfter man på locket är den redan fylld till en tredjedel. Bredvid den står ett bord med röstlappar och ett gäng innehållsförteckningar över konstverken och personerna bakom dem.

Är det broderi? Oh my god!

Bim Kaneteg

En av dem som kommit hit för att ta del av amatörkonstnärernas verk är Bim Kaneteg. Noggrant och nära granskar hon konstverk nummer två, en liten symaskinsbroderad dalahäst.

– Är det broderi? Oh my god! utbrister hon.

Men en röd ring bredvid konstverket berättar att det redan är sålt. Efter en stunds rundvandring har hon hittat en ny favorit – Åke Ahlbergs ”Före festen”.

Behöver betänketid

– Det är en akvarell från början som han sedan har jobbat med i datorn, så det är som en litografi. Jag blir lite fascinerad och tycker om ljuset i den, den är speciell, säger Bim Kaneteg.

Åke Ahlbergs ”Före festen” är Bim Kanetegs favorit – just nu.

Men riktigt redo att avlägga sin röst är hon inte.

– Nej, jag kommer behöva gå hit fler gånger och titta innan jag röstar.

Samtliga konstnärer som ställer ut kommer antingen från Upplands-Bro eller har sin ateljé i kommunen. Vinnaren annonseras den 24 april och får en egen utställning i höst.