Min lokala hjälte

Upplands-Bro vill ha färre nyanlända 2017

Upplands-Bro skulle ta emot 102 nyanlända. Nu kan siffran räknas ned.
Upplands-Bro skulle ta emot 102 nyanlända. Nu kan siffran räknas ned.
Upplands-Bro kan ta emot färre nyanlända än planerat under 2017.
I alla fall om kommunen får som de vill.

Upplands-Bro har fått i uppdrag att ta emot och ordna boende åt 102 nyanlända under 2017. Det är en rejäl ökning jämfört med förra årets 73. Men enligt Migrationsverkets senaste prognos bedöms antalet anvisningar till kommunerna att skrivas ned. Länsstyrelsen har därför frågat kommunerna om de, trots ett förmodat minskat behov, vill behålla sina kommuntal inför året.

Det vill inte Upplands-Bro. I ett svar till Länsstyrelsen skriver man att man önskar att få den tidigare siffran reviderad.

– I och med att prognoserna sänkts bör också fördelningen vara solidarisk mellan kommunerna. Upplands-Bro har klarat av sitt mottagande under 2016 och det är rimligt att även vi får våra siffror reviderade, säger Maria Johansson, kommundirektör.

Hon beskriver mottagandet under 2016 som en utmaning.

– Det är en stor utmaning att gå ifrån 73 till 102 personer. Även om vi, precis som 2016, kommer att jobba hårt för att klara av mottagandet hoppas vi såklart på en lättnad.

Enligt Maria Johansson påverkar inte detta byggplanerna för modulhusen i Brunna och Lindhagaberg.

– Den processen fortsätter, säger hon.

Det är fortfarande oklart om Upplands-Bros kommuntal kommer att skrivas ned. De reviderade siffrorna för 2017  presenteras senare i vinter.