Sista cigaretten på en solig uteservering – på måndag fimpas allt

Sommaruppslag. Rökningsförbud. Malin Johansson, Jenny Teo och hennes dotter Astrid, 1, på Kardemummans uteservering i Väsby centrum.
Malin Johansson, Jenny Teo och hennes dotter Astrid, 1, på Kardemummans uteservering i Väsby centrum.
Efter helgen är det färdigblossat på uteserveringar och en rad andra ställen i Upplands Väsby.
På måndag träder nya lagen om rökförbud i kraft, med angiveri och rökfria gator som konsekvenser.
Men det råder viss förvirring kring vad som egentligen gäller.

Från och med måndag är det färdigrökt på uteserveringar. Då träder den nya lagen om rökförbud i kraft som också gäller på idrottsplatser, perronger, busskurer och lekplatser. Även vid entréer till butiker, stationer och bibliotek blir det förbjudet att röka och askkoppar som sitter vid entréerna i dag ska plockas bort. I Upplands Väsby kan gågator och delar av centrum med mycket entréer därför bli helt rökfria.

– Syftet med lagen är att man ska kunna gå in i en rökfri lokal utan att utsättas för rök, säger David Engstrand, tobakshandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län.

Men hur långt från en entré som förbudet ska gälla har lagstiftaren lämnat till respektive kommun att bedöma. I Upplands Väsby finns inget bestämt avstånd utan det varierar från fall till fall.

”Det räcker inte med att stå utanför staketet till uteserveringen av förklarliga skäl. Här måste fastighetsägaren eller verksamhetsutövaren ha tydliga markeringar och skyltar som visar att det är rökförbud”, skriver Jenny Berggren, miljöinspektör på kommunen i ett mejlsvar till Mitt i.

Vägen till rökförbud – år för år

Från rökfria flyg till rökfria uteserveringar

1977 – Obligatoriska varningstexter och innehållsdeklarationer införs på tobaksförpackningar.

1988 – SAS inrikesflyg blir rökfria.

1993 – Tobakslag som innehåller rätten till rökfri arbetsmiljö.

1994 – Rökrutor på skolorna förbjuds.

1997 – 18-årsgräns införs för köp av tobak.

1997 – Rökförbud införs på flyg i EU:s medlemsstater.

2000 – Rökförbud införs på X2000-tåg.

2005 – Rökförbud införs på serveringsställen, med undantag för uteserveringar.

2015 – Rökning förbjuds på utomhusperronger i Stockholms tunnelbana.

1 juli 2019 – Rökning förbjuds på uteserveringar, busshållsplatser, idrottsplatser, lekplatser och tågperronger i Sverige. Förbudet gäller cigaretter, e-cigaretter och vattenpipor och gäller utanför entréer till lokaler som är till för allmänheten, såsom butiker och restauranger.

 Allmänheten uppmanas ange

Om förbudet inte följs kan de bli tal om böter för butik- och restaurangägare. Kommunen bedömer att resurser för att kontrollera att förbudet följs är goda, men allmänheten uppmanas också kontakta kommunen om de ser gäster röka.

– Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen till SVT.

På Kardemummans uteservering i Väsby centrum sitter Malin Johansson, Jenny Teo och hennes dotter Astrid, 1, och äter lunch.

Välkommet besked

De välkomnar rökförbudet, inte minst för barnens skull.

– Jag tycker att det är fantastiskt. Röken kommer ofta rakt på och det är inte alltid det visas hänsyn. Jag har själv rökt, men när man har slutat så märker man hur illa det luktar, säger Jenny Teo.

Malin Johansson nickar instämmande.

– Det är verkligen ett steg i rätt riktning. Man får hoppas bara att det inte blir konflikter med tanke på att det har varit okej att röka på uteserveringar nu under våren och så ändras det.

Rökning i siffror

64 fimpar på 100 meter trottoar

7 procent av männen och 7 procent av kvinnorna i Sverige röker dagligen, vilket är en halvering sedan 2006 då 14 procent rökte dagligen.

Flest antal rökare finns i åldersgruppen 45-64 år, där 10 procent uppger att de röker dagligen. 2006 var den siffran 19 procent.

På 1960-talet rökte varannan man, och på 70-talet rökte var tredje kvinna.

Regeringen har ställt sig bakom målet om ett rökfritt Sverige 2025. Målet innebär att andelen som röker i befolkningen ska understiga fem procent år 2025.

63 procent av skräpet i stadsmiljö är fimpar, 80 procent av skräpet är tobaksrelaterat.

På 100 meter trottoar finns det i snitt 64 fimpar.

Källa: SKL, regeringen, Håll Sverige rent, Foklhälsomyndigheten

Nedskräpningen av fimpar är i dag ett stort problem, och det finns en risk att det blir värre nu när många askkoppar plockas bort. Kommunen har därför nära dialog med renhållningsteamet för att snabbt kunna ta tag i problemet om det blir skräpigare.

Så säger lagen

Förbjudet gäller även e-cigaretter

Från 1 juli blir det förbjudet att röka utomhus på vissa allmänna platser. Det gäller bland annat lekplatser, busskurer, uteserveringar, perronger och idrottsplatser. Det blir också förbjudet att röka utanför entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till såsom butiker, bibliotek och stationer.

Förbjudet gäller även e-cigaretter.