Uppmanas hyra ut bostad till nyanlända

70 intresseanmälningar har kommit in till staden från personer som vill hyra ut sin bostad till nyanlända.
Under nästa vecka räknar staden med att skriva cirka 20 andrahandskontrakt med privatpersoner.

Det var för drygt en månad sedan som den politiska majoriteten i stadshuset uppmanade stockholmarna att öppna sina hem – genom att hyra ut sina bostäder till nyanlända.

Hittills har bara 70 intresseanmälningar från privatpersoner kommit in.

– Under nästa vecka hoppas vi kunna skriva kontrakt med 20 personer, som anmält intresse av att hyra ut sin bostad, säger Karin Bergsman, enhetschef på lokal och kanslienheten på socialförvaltningen.

Det handlar både om del i bostad och hela lägenheter. Bostäderna ligger spridda över Stockholm med en viss koncentration i Kista, Hässelby och Vällingby.

Flera av intresseanmälningarna har fallit bort eftersom bostäderna ligger utanför Stockholm, andra på grund av att ersättningsanspråken varit för höga.

Riktmärken för ersättning är cirka 8000 kronor om man kan hyra ut en enrumslägenhet och omkring 12 000 kronor för en trerumslägenhet. Kontrakten sträcker sig minst sex månader.

Vill man hyra avskiljda rum i bostad betalar staden omkring 4000 kronor.

– Vi har flera kontrollpunkter för att förhindra det ska vara någon typ av bulvanverksamhet, bland annat tittar vi på om de som vill hyra ut har skulder och begär utdrag från belastningsregister, säger Karin Bergsman.

Hon tror att andrahandsuthyrningen till nyanlända kan bli framgångsrikt.

– Även om vi ännu inte har något konkret exempel så tror vi att det här är en bra lösning på bostadsbristen. Vi hoppas på att fler ska vara intresserade av att hyra ut.

Därför ska staden innan årsskiftet gå ut bredare med en reklamkampanj för att locka fler intressenter.

Hittills har bara omkring 800 av Stockholms 2 810 anvisade nyanlända fått ett boende i huvudstaden, resten väntar fortfarande på Migrationsverkets olika asylboenden ute i landet. Innan året är slut ska ytterligare 2 000 ha fått en bostad.

Efter årsskiftet väntar en ny utmaning då Stockholm under nästa år ska ta emot 3 460 personer som anvisats till kommunen. Runt 1 000 personer kan komma att hamna på hotell och på vandrarhem.

Just nu pågår flera upphandlingar om avtal med vandrarhem och hotell i Stockholm. De första avtalen väntas vara klara inom de närmsta två veckorna. Det kommer inte finnas något maxtak för antal platser.

– På så vis ska vi inte betala för tomma platser utan bara för dem vi faktiskt använder, säger Eva Lotta Elmér, enhetschef vid socialförvaltningen.

 

Fakta

Vill du hyra ut din bostad?

För den som är intresserad av att hyra ut en bostad till en nyanländ kan man ringa Stockholm stadens kontaktcenter på 08-508 115 09.

Mer information finns på Stockholms stads hemsida.

Källa: Stockholms stad