Gäster uppmanas att anmäla rökare på krogen

Rökning på uteserveringar – snart ett minne blott.
Rökning på uteserveringar – snart ett minne blott.
I sommar träder det nya rökförbudet in på stadens uteserveringar. För att kunna upprätthålla det nya reglerna uppmanar Länsstyrelsen andra gäster anmäler rökare och krogar som struntar i förbudet.
– Det är en omöjlig uppgift att kontrollera hur alla restaurangägare följer rökförbudet.

Den 1 juni i år är det slutrökt på uteserveringarna. För krogägarna innebär det att man måste ta bort askkoppar och informera gästerna om den nya lagen. Men länsstyrelsen, som just nu utbildar kommunerna om hur tillsynen ska gå till, behöver hjälp, rapporterar SVT. 

–  Det är en omöjlig uppgift att kontrollera hur alla restaurangägare följer rökförbudet. Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten, säger Suzanne Bengtsson, handläggare på Länsstyrelsen.

Kan bli av med alkoholtillståndet

Struntar restaurangägarna i förbudet kan det bli tal om böter. I värsta fall kan de bli av med alkoholtillståndet.

– Det är restaurangägarnas ansvar att se till så att det inte röks på uteserveringar och vid entréer. Men de kan inte avvisa gäster som röker, säger Suzanne Bengtsson.

Hon säger att krogarna får upprätta rökzoner, men de får inte störa andra kroggäster och hur långt ifrån entrén zonerna ska placeras är upp till varje kommun.