Uppmärksamt vittne förhindrade inbrott

När Torsvikskvinnan satt och såg på tv hörde hon dunsar från sin balkong. Hon tittade ut och upptäckte två män som smög omkring.

Männen åtalas nu för förberedelse till grov stöld.

Mitt i och Lidingö Tidning har tidigare berättat om de två män som i början av augusti greps i Torsvik efter att vittnen larmat polisen.

Ett av vittnena, en kvinna, satt i sin lägenhet med balkongdörren öppen på grund av värmen, och tittade på tv utan tända lampor. Klockan var runt halv tio på kvällen när hon hörde dunsar från balkongen.

– Jag trodde det var en ­fågel eller något, säger hon.

Men när hon tittade ut såg hon två män smyga runt på gården. När hon gick över till andra sidan lägenheten såg hon dem igen – på granntomten. Hon öppnade och ropade åt dem.

– Jag ropade ”hallå, ­hallå” men de gav sig inte tillkänna. Då blev jag arg och ringde polisen, säger hon.

När polisen kom dit stötte de på tre män och lyckades gripa två av dem. Enligt polisen hade männen med sig brytverktyg, handskar och strumpor avsedda för maskering. Dessutom hade de adresser uppskrivna på ett cigarettpaket, och i gps:en på en mobiltelefon var en adress inprogrammerad.

– Det tyder på viss kartläggning. Kanske har de tittat på de här adresserna innan, det är ju inte ovanligt att man åker och rekognoscerar först och sedan gör inbrott, säger Björn Wiberg, kriminalinspektör vid citypolisen.

Nu åtalas de båda männen för förberedelse till grov stöld. Polisen har dock inte lyckats knyta dem till några inbrott. Den ene mannen har i förhör nekat till brott, den andre har sagt att han inte förstår varför han gripits.

Kvinnan i Torsvik bodde inte på bottenvåningen, och enligt Björn Wiberg är det inte ovanligt att tjuvar tar sig in högre upp i flerfamiljshus.

– De klättrar upp på utskjutande föremål från fasaden, eller via en cykel eller liknande, säger han.

I somras var det även flera liknande inbrott i fler­familjshus i Sticklinge, något som Lidingö Tidning skrivit om tidigare.

– Man ska inte vara allt för säker. Även om man bor på en trappa eller två, det är bäst att stänga balkong­dörren, säger Björn Wiberg.