Uppretat rådjur attackerade hund

Hunden Doris blev biten av ett rådjur i skogen vid Furutorp. Emelie Dellenkvist tycker nu att det är obehagligt att promenera i skogen med hundarna.
Hunden Doris blev biten av ett rådjur i skogen vid Furutorp. Emelie Dellenkvist tycker nu att det är obehagligt att promenera i skogen med hundarna.
Ett rådjur attackerade hunden Doris på Elfvik. Doris klarade sig utan skador men både hund och matte Emelie Dellenkvist blev uppskakade.

Att rådjur går till attack är väldigt ovanligt, menar experter.

Mitt i och Lidingö Tidning har tidigare berättat om hundar som attackerar rådjur. I förra veckan hände det omvända.

Emelie Dellenkvist som driver ett hund­dagis var ute och gick med en kollega i Elfvik. Med sig hade de tio hundar i koppel samt Emelie Dellenkvists egen hund Doris. På en stig i närheten av Brukshundsklubben vid Furutorp såg de ett rådjur ett tiotal meter bort.

– Det är mycket rådjur på Elfvik så vi brydde oss inte så mycket om det. Men plötsligt började rådjuret springa i cirklar runt oss. Det kom allt närmare och var bara två tre meter från oss, säger Emelie.

Sällskapet försökte ta sig därifrån, men när Doris började skälla hände något oväntat.

– Plötsligt attackerade rådjuret min hund. Hon kom snabbt mot oss och så bet hon till Doris över nacken. Både jag och Doris blev chockade. Jag stod och darrade, säger hon.

Rådjuret sprang tillbaka in i skogen och Emelie Dellenkvist och hundarna gick snabbt därifrån. Doris klarade sig utan skador.

– På kvällen var Doris extra mammig. Vi var skärrade båda två. Det kändes jättekonstigt, säger Emelie Dellenkvist.

Bertil Sandberg, skogs- och viltvårdare på Lidingö kommun, har aldrig hört talas om en get – som rådjurshonan kallas – som bits på det här sättet.

– En get kan göra utfall mot både rävar och hundar för att skydda sin avkomma, men att en get har bitit en hund har jag aldrig hört talas om. Sannolikt fanns det ett kid i närheten, säger han.

Finns det en risk att en rådjursget skulle kunna attackera en människa?

– Jo, det är klart det kan ske, men den skulle bara göra utfall och skenattacker. En get kan inte skada en människa. Om ett rådjur agerar hotfullt, så är det bästa att gå därifrån så fort som möjligt, säger Bertil Sandberg.

Petter Kjellander, professor institutionen för ekologi på Sveriges lantbruksuniversitet har heller aldrig hört om något liknande.

– Rådjur brukar sparka för att försvara sig och sitt kid, säger han.

På Lidingö finns många rådjur som lever nära människor och hundar. Kan detta ha påverkat rådjurets beteende?

– Ja, absolut. Det kallas för habitering, det vill säga att rådjuren vänjer sig med människor. Rådjuret kan dock inte bita särskilt hårt för de har inga tänder i överkäken. Men hunden fick säkert ett nyp, säger Petter Kjellander.

Att ett rådjur har bitit en hund har jag aldrig hört talas om.Bertil Sandberg viltvårdare

Fakta

50 kid föds under maj–juni

Det finns för närvarande cirka 75 rådjur på Lidingö.

Under maj och juni beräknas närmare 50 ungar (kid) födas.

Upp till 70 procent av alla kid dödas av hundar och rävar eller blir påkörda av bilar.

När en rådjursget känner att hennes kid är hotat kan reaktionen bli att hon anfaller genom att snabbt springa mot det som hotar. Källa: Bertil Sandberg