ANNONS

Upprop i Järvastaden: Ge oss en vettig hundrastgård

Gruppen "Järvastadens hundar" vill ha en plats att släppa sina hundar, men den nuvarande hundrastgården anses alldeles för farlig.
Gruppen "Järvastadens hundar" vill ha en plats att släppa sina hundar, men den nuvarande hundrastgården anses alldeles för farlig.
Den provisoriska hundrastgården i Järvastaden är farlig och för liten.
Det anser gruppen "Järvastadens hundar" som vill se en förändring.
ANNONS

I bostadsområdet Järvastaden mellan Solna och Sundbyberg finns ett stort utbud av parker och grönområden för de boende.

Men när det gäller ytor för hundar är det sämre. I alla fall enligt gruppen ”Järvastadens hundar” som kämpat för en ordentlig hundrastgård i ett års tid.

– Som det ser ut nu är det osämja mellan hundmänniskor och icke hundmänniskor eftersom det saknas bra platser för oss att rasta våra hundar. Om det fanns en bra rastgård kunde vi gå dit och inte störa andra, säger Chandini Diwan, gruppens ledare.

Kantiga stenar och uppförsbacke

En provisorisk rastgård har anlagts men den är långt ifrån idealisk. Gården består till stor del av en brant backe med kantiga stenar.

– För en vanlig människa ser det säkert trevligt ut, men det fungerar inte som rastgård för hundar. Flera hundar har stukat tassarna när de springer i backen och det blir konflikt mellan hundarna eftersom gården är för liten, säger Chandini Diwan som påpekar att trängseln blivit ett ännu större problem under coronapandemin.

Backigt och stenigt. Hundrastgården i Järvastaden är farlig, anser gruppen som startat en namninsamling. Foto: Mimmi Olsson.

Räcker det inte att gå ut med hundarna i skogen?

– Hundar är som oss, de vill interagera med varandra. I skogen är det koppeltvång och särskilt i naturreservatet. Som det ser ut nu kan vi inte släppa dem någonstans.

ANNONS

”Inte vårt primära ansvar”

Gruppen ”Järvastadens hundar” har satt ihop en namninsamling för att lyfta frågan. Hittills har 90 personer skrivit på.

Men enligt Järvastaden AB är det inte troligt att det kommer att anläggas en alternativ rastgård.

– Vi är ett exploateringsbolag som jobbar med att planera för bostäder. Vi ser inte att hundrastgårdar är vårt primära ansvarsområde utan något som ska samordnas med kommunen i sådana fall, säger vd:n Stefan Sellgren, som menar att det finns plats för hundar i intilliggande Igelbäcken, där flera hundbruksklubbar håller till.

Men inte heller staden vet när eller om en hundrastgård kan bli verklighet.

– Vi äger inte så mycket mark i området, utan det är Järvastaden AB. Det är när resterande områden planläggs som vi kan reservera mark för exempelvis en hundrastgård, men det måste ske i samarbete med Järvastaden, säger David Nordin, stadsmiljöchef på Solna stad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.