ANNONS

Upprop mot stora barngrupper

Föräldrarna på Örtagården i Fullersta har fått nog.

Nu har de startat ett upprop för att minska barngrupperna på Huddinges förskolor.

– Personalen går på knäna. Något behöver göras nu, säger Marianne Martinsen i föräldragruppen på Örtagården.
ANNONS

För en månad sedan berättade Mitt i Huddinge om att förskolepersonalen i kommunen plågades av stress. En av orsakerna till de svåra jobbförhållandena är de stora barngrupperna. I dag går det i genomsnitt 17,4 barn per avdelning i Huddinge, jämfört med 16,5 i övriga länet.

Nu har bägaren runnit över för ett antal föräldrar på Örtagårdens förskola. I ett öppet brev till förskolenämndens ordförande Karl Henriksson (KD) och förskolenämnden i Huddinge kommun kräver föräldragruppen minskade barngrupper, och uppmanar alla i kommunen att göra samma sak.

En av initiativtagarna till uppropet är Marianne Martinsen. Hennes barn började på Örtagården i våras och hon förvånades över förhållandena på förskolan.

– Det går inte längre. Jag är rädd att något ska hända. Det går tre vuxna på mellan 17 och 19 barn, där de flesta är mellan ett och ett och ett halvt år. Personalen är jätteduktig, men det säger sig självt att de inte hinner med, säger hon och fortsätter:

– Även om det inte sker någon olycka så får barnen inte den omsorgen de behöver. De slåss med fem andra om uppmärksamheten. Det är horribelt, säger hon.

Nästa steg i uppropet blir att få med förskolorna Fullersta och Fölet, som har samma ledning som Örtagården. Förhoppningen är sedan att samtliga förskolor i kommunen ska ansluta.

– Vi hoppas att andra föräldrar kan hjälpa till, att folk tar initiativ själva, säger Marianne Martinsen.

Vad vill ni uppnå?

– Barngrupperna måste minskas till en rimlig nivå. Och det måste tas tag i nu, innan det händer en olycka. Jag vill inte ge mig utan resultat, säger hon.

ANNONS

Karl Henriksson är medveten om problemet.

– Vi har en ambition att minska barngrupperna, framför allt för de yngre. I år har vi öppnat 20 nya avdelningar, och jobbar hela tiden för att få fram nya lokaler. Men det görs inte över en natt, säger han.

Vad tycker du att de oroliga föräldrarna ska göra?

– De ska prata med sin förskolechef om hur man organiserar den lokala verksamheten. Det är dennes ansvar. Jag kan inte gå in och bestämma det, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.