ANNONS

Uppror mot utvisningar till Afghanistan växer

För en vecka sedan drogs ett lokalt Värmdöuppror igång för att stoppa utvisningar till Afghanistan. Nu har nära 1 000 skrivit under.
ANNONS

I Värmdö har politikern Karin Aaseby (S), dragit igång ett uppror mot utvisningen av ungdomar till Afghanistan. På bara en vecka har upproret spridit sig och fått nära 1000 namnunderskrifter av såväl privatpersoner som företag och föreningar i kommunen.
– Vi kan inte utvisa människor till ett land när UD samtidigt avråder svenskar från att resa till det landet. Att så många har skrivit under på så kort tid visar att det finns ett starkt engagemang, säger Karin Aaseby.

”Att så många har skrivit under på så kort tid visar att det finns ett starkt engagemang”

Alla skrev på – utom SD

Uppropet undertecknades från början av alla Värmdös politiska partier utom Sverigedemokraterna. Sedan följde bland annat Svenska kyrkan, Tillitsverket och Cirkus Cirkör efter. 

LÄS OCKSÅ: Uppror mot utvisningar till Afghanistan 

Undertecknarna uppmanar Migrationsverket att lyssna på FN:s larmrapport. Enligt den har skyddet för civila försämrats. Med upproret vill Karin Aaseby att Sverige följer de tyska delstater som har stoppat utvisningar till Afghanistan.
– Läget för civilbefolkningen har kraftigt förvärrats under 2016 och det är oacceptabelt att skicka tillbaka någon under rådande omständigheter, säger hon. 

Fakta

Utvisningar till Afghanistan

  • 2016 har totalt 727 personer utvisats till Afghanistan från Sverige, däribland 169 barn och 558 vuxna.
  • 14 vuxna har utvisas under tvång.

Källa: Migrationsverket, Svenska dagbladet