ANNONS

Upprörda röster vid mötet om modulbostäderna

Falkbergsskolans aula var fullsatt under torsdagens möte.
Falkbergsskolans aula var fullsatt under torsdagens möte.
På torsdagskvällen samlades representanter från kommunen och boende i Tullinge för att diskutera planerna på modulbostäder vid Brantbrink. Kritik riktades mot kommunens bristande information och flera uttryckte oro över säkerheten kring boendet.
ANNONS

Målsättningen är att 36-44 ensamkommande personer ska flytta in i modulerna vid Brantbrink i mitten av juni. Lars och Gull-Britt Östberg som bor alldeles i närheten av platsen där modulerna ska uppföras fick information om planerna först när kommunen började gräva vid deras hus.

– Det är lite fräckt att man inte fått någon info och man blev orolig när de började gräva, berättar Gull-Britt Östberg.

De berättar att grävarbetet startade runt påsken. Bakgrunden är att kommunen var tvungen att hitta en snabb boendelösning efter att bosättningslagen, som gör kommunen skyldiga att ta emot nyanlända, trädde i kraft den 1 mars. Kommunen har tidigare beklagat att informationen gick ut i media innan den gick ut på kommunens hemsida i mars. Den 1 april nåddes de närmaste boendena i Brantbrink av informationen. En Tullingebo som besökte torsdagens möte berättar att hon tycker att det är tråkigt att infon kom så sent eftersom det skapar större oro, och en annan oroar sig över säkerheten kring boendet.

En återkommande fråga under mötet gällde just säkerhet. Grannar uttryckte oro och ställde frågor över riskbedömning och hur kommunen tänker hantera säkerheten i området. I stället för ensamkommande män hade vissa hellre sett att familjer flyttade till området, och stämningen blev stundtals uppskruvad i lokalen. På det svarade kommunen att det råder brist på modulbostäder, att familjebostäder kräver en annan lösning och att den här lösningen är den bästa för stunden. Gällande säkerhet kring boendet underströk samhällsbyggnadsförvaltningens chef Magnus Andersson att kommunen inte ser någon anledning till oro.

En person frågade om de nyanlända har behov av möbler och en annan undrade om det kommer att finnas allmänna lokaler vid modulerna, exempelvis caféverksamhet, där de nyanlända och Tullingeborna kan träffas. Bostäderna är redan möblerade och någon allmän lokal kommer inte att finnas eftersom det handlar om renodlade hushåll. En av anledningarna till att kommunen valt just Brantbrink uppges vara närheten till naturen, samhället och möjligheten att utnyttja kommunaltrafik och service.

Modulerna kommer att delas upp i två huslängor i enplansform, och rymma enkelrum som liknar studentbostäder. Ursprungsplanen var att bygga på två plan, men efter kritik från grannarna backade kommunen.

Processen kring boendet för ensamkommande barn i Ulfsbergsgården i Tullinge har tidigare mött kritik från grannar som känt sig överkörda av kommunen. Även nu uttryckte många närvarande besvikelse över att inte ha tillfrågats innan arbetet med modulbostäderna startade, och någon talade om att begära överprövning i länsstyrelsen.

Ulrika Mellberg var en av de Tullingebor som deltog på mötet.

– Vi har tagit reda på mycket själv och var väl förebreda. Det var inte så mycket nytt som framkom, sa hon.

ANNONS

Efter mötet sa kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) till Mitt i Botkyrka-Salem att hon är glad över att det under omständigheterna var en bra samtalston.

– Jag förstår att man kan vara orolig och vi behöver möta den oro som finns, sa hon.

När de nyanlända flyttat in hoppas Ebba Östlin på en bra grannsamverkan. En stor del av kritik rörde kommunens bristfälliga information rörande planerna på modulerna, något Ebba Östlin poängterar att hon bett om ursäkt för redan tidigare.

Eftersom modulerna kommer att se annorlunda ut än det var tänkt från början kommer kommunen att ansöka om ett nytt bygglov. I samband med beslutet i samhällsbyggnadsnämnden kommer ett granngehör att genomföras.

Fakta

I dag finns inga modulbostäder för nyanlända i Botkyrka. Kommunen äger den aktuella marken vid Brantbrink, Botkyrkabyggen ska förvalta bostäderna och socialnämnden ansvarar för beslut och uppföljning. Under 2016 ska kommunen ta emot och erbjuda 158 personer boende. Från och med i maj kommer runt 18-20 personer att anlända varje månad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.