Min lokala hjälte

Upprört i rätten om garageöverfall

Tre flickor har åtalats för en grov misshandeln av en 14-årig flicka i garage i Vallentuna centrum.

I förra veckan var det rättegång som präglades av många upprörda känslor och motstridiga uppgifter.

Det var i januari som den 14-åriga flickan blev lurad upp i ett parkeringsgarage och misshandlad av maskerade jämnåriga kamrater. I förra veckan hölls den tre dagar långa rättegången om händelsen.

– Det har varit mycket upprörda känslor stundtals eftersom det är kompisar inblandade och nu är de inte kompisar längre, säger kammaråklagare Catharina Bergqvist.

Fem ungdomar mellan 15 och 16 år gamla står åtalade för grov misshandel, anstiftan till grov misshandel och medhjälp till grov misshandel. Vad domstolen kommer fram till angående skuld och ansvar är dock svårt att sia om, enligt Catharina Bergqvist.

– Det har kommit fram väldigt mycket motstridiga uppgifter. Man kan också konstatera att flera av de inblandade har svårt att minnas vad som hände, säger hon.

Knäckfrågorna som tingsrätten nu ska avgöra är om misshandeln var av normalgraden eller grov och hur de tre flickor som står åtalade för själva misshandeln varit delaktiga. Försvaret yrkar på misshandel av normalgraden, eftersom den misshandlade flickans skador inte var så svåra. Försvaret hävdar också, tvärtemot åklagaren, att 14-åringens huvud aldrig dunkandes i betonggolvet utan hölls ner.

Domen kommer att avkunnas i Attunda tingsrätt 4 juli.

Biblioteket lanserar en mobil mediejukebox

Vallentuna Biblioteken är måna om att hänga med i ny teknik.

Nu lanseras den så kallade Mobila Mediejukeboxen på Vallentuna bibliotek. Tjänsten som man kan få tillgång till om man har en läsplatta eller smarttelefon ger gratis tillgång till e-böcker, ljudböcker och musik. Man läser och lyssnar direkt mobilen eller på läsplattan.

Det enda som behövs är numret på baksidan av bibliotekskortet.

Med det behöver sommarlata inte lämna hängmattan för att logga in och låna böcker.