Krav på upprustning vid Sätra ridstall

Häst med föl vid Sätra ridstall. Mälarhöjdens ridskola.
Häst med föl i hagen vid Mälarhöjdens ridskola i Sätra.
Mälarhöjdens ridskola, som ligger mitt i Sätra naturreservat, vill förlänga sin ridbana med 25 meter och flytta på framridningsbanan, så att den hamnar intill ridbanan.

Orsaken är att den nuvarande framridningsbanan, där ryttare värmer upp inför tävlingar, inte längre fungerar. Underlaget har regnat bort så att bara sten återstår. Dessutom är den placerad en bit ifrån ridbanan, på en plats där ryttare och fordon blandas, vilket är ett säkerhetsproblem.

Under det senaste året har Mälarhöjdens ryttarsällskap fått kritik för detta i samtliga överdomarrapporter. Man anser inte att framridningsbanan håller den kvalitet som krävs vid tävlingar.

Därför vill ryttarsällskapet bygga en ny framridningsbana, placerad direkt intill ridbanan, som man samtidigt vill förlänga med 25 meter.

”Vi är medvetna om att Sätraplatån är ett naturreservat och att miljömässiga hänsyn måste tas”, skriver sällskapets ordförande Lena Rutqvist i sin ansökan till stadsbyggnadskontoret, miljöförvaltningen och idrottsförvaltningen.

Ryttarsällskapet tror att förändringen skulle vara positiv för miljön, eftersom den skulle innebära att all ridverksamhet samlades på en plats, medan den gamla framridningsbanan kunde bli ängsmark igen.