Upprustningen dröjer

Krögaren Mohammed Abdulmawgod tycker att det är för lite liv i centrum. Han har nyss varit med och öppnat den nya sportbaren, men i andra delar av centrum är det ödsligare. Både delikatessbutiken och gatuköket har varit stängda sedan upploppen i maj.
Krögaren Mohammed Abdulmawgod tycker att det är för lite liv i centrum. Han har nyss varit med och öppnat den nya sportbaren, men i andra delar av centrum är det ödsligare. Både delikatessbutiken och gatuköket har varit stängda sedan upploppen i maj.
Jordbro centrum ska bli snyggare och få ett kafé, ett gym, ny förskola och en större matbutik. Men upprustningen dröjer.

– Allt tar för lång tid, det tar jävligt lång tid, säger krögaren Mohammed Abdulmawgod.

Jordbro centrum är inte vad det en gång varit och allt färre hittar hit. Så resonerar de flesta Lokaltidningen Mitt i pratar med.

Det är onsdag eftermiddag och Jordbrobon Mohammed Abdulmawgod har precis visat oss runt i den nya sportbaren där han är restaurangchef.

Sportbaren och Mohammeds sambos skobutik intill öppnade i somras och butikerna sticker ut i det annars ödsliga centrumet.

Mohammed är ett välkänt ansikte i Haninge och han var för några år sedan med om att öppna sportbaren i Handen.

– Vi tyckte att Jordbroborna förtjänade en riktig sportbar. Ungdomar ska inte behöva åka in till stan för att ha trevligt. Men vi som öppnar nya ställen kan inte göra allt. Ungdomar har ju målat fina väggar där borta i sommar, men titta hur det ser ut här utanför. Fasaden går sönder, blommorna och träden ser tråkiga ut, det är alltid skräpigt på marken. Belysningen är värdelös och snart kommer det att vara helt mörkt på kvällarna.

Tidigare i år berättade centrumförvaltaren Comerciantes vd Audun Ribe att han var orolig över Socialdemokraternas vallöfte om att satsa på ett nytt handelstorg vid stationen, eftersom det hade krossat verksamheterna vid centrum.

Men Audun Ribes planerade centrumupprustning drar ut på tiden, menar han.

– Ska jag vara ärlig ser det helt förfärligt ut i dag. Men vi bytte ut fastighetsskötseln i fjol och vi lägger ner fyra fem miljoner på anläggningen i år. Det kommer bli ny yttre gestaltning, fasader och ljussättning. Men vi är inte nöjda med arkitektförslagen än och branden i delikatessbutiken har tvingat oss att renovera. Alla vill alltid att allt skulle ha skett i går, men till dem som klagar säger jag, kom med förslag.

Det ska även tillkomma kafé, ett gym, ett utbyggt Matrix och ytterligare en förskola?

– Ja, innan nästa sommar hoppas jag att det mesta är klart. Jag är nöjd med att vi äntligen är på väg att få hyresgäster som vi vill ha och slipper de vi inte vill ha.

Vad tycker du om dagens Jordbro centrum?

Isabelle Lindström, 21, servitris: – Det är mycket lugnare här än vad folk sa innan jag kom hit. Haninge centrum är ju så nära så det är ingen idé att bygga något större, men en större mataffär vore bra.

Riad Saliba, 42, anställd i tobaksbutik: – Det blir tyvärr värre för varje år. Allt färre kommer till centrum, det är smutsigt och bankomaten är ofta stängd. Jag kan jobba i två timmar ibland utan en enda kund.

Maja Klencer, 42, driver supermarket: – Jag tycker tyvärr att det är katastrof. Varför städas det inte? Det är skitigt varenda dag utanför våra butiker. Centrum hade kunnat vara mycket bättre om förvaltaren städat bättre.

David Olsson, 18, gymnasieelev:

– Det är okej, men alldeles för dött sedan nattklubben stängde. Tidigare var det ju lite drag och mer liv på kvällarna. Och grillen var öppen på nätterna. En boxningsklubb vore också jättebra.