Upprustningen av Vallen blir 30 miljoner billigare

Upprustningen blir billigare.
Upprustningen blir billigare.
Det har varit många turer kring planerna på att rusta upp Vallen. Nu vill kultur- och fritidsnämnden komma igång med ett nytt förslag som är billigare än det skrotade 95-miljoners förslaget.
– Ingen är gladare än jag om vi snart kan ta första spadtaget, säger Filip Svanberg (M).

Bland annat genom att bygga innanför Lidingövallens nuvarande inhängnad kan den hett efterlängtade upprustningen av Lidingövallen bli runt 35 miljoner kronor billigare än ursprungsförslaget som skulle gå på 95 miljoner kronor.

Kultur- och fritidsnämnden föreslår att Lidingövallen görs om till en fullstor friidrottsanläggning och att kommunstyrelsen anvisar 60 miljoner kronor till bygget. Beslut i kommunstyrelsen ska fattas idag, 8 april.

Vill börja fort

– Tjänstemännen på förvaltningen har gjort ett fantastiskt jobb, säger Filip Svanberg (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Förslaget är inte spikat in i minsta detalj. Det är heller inte klart exakt när man kan börja bygga om kommunstyrelsen säger ja.
– Men ingen är gladare än jag om vi kan ta första spadtaget så fort som möjligt, säger Filip Svanberg.

Föreningarna skulle betala mer

Det har stormat kring ombyggnadsplanerna på Vallen. Det förra örslaget där upprustningen skulle kosta mellan 70 och 95 miljoner kronor och till stor del finansieras av föreningarna fick skarp kritik. Både av föreningarna och oppositionen.

Staden kräver idrottsföreningarna på miljoner

Nu är oppositionen mer nöjd med det förslag som ligger.

– Överlag är det okej, säger Patrik Sandström (Mp), oppositionsråd.

Han påpekar att staden har ett stort ansvar och att det är viktigt föreningarna inte drabbas ekonomiskt av detta.

– På 20 -30 års tid har man inte gjort någonting för att rusta upp och underhålla. Här har ju staden en innestående skuld och måste ta ett större ansvar, säger han.