Miguel uppsagd – hoppas vision om kulturhus ska bli räddningen

Konstnärslokaler i Bollmora värmeverk
Miguel Escribano har renoverat rum för rum i ateljéhuset Konstverket.
Vattenfall vill riva det gamla värmeverket. Miguel Escribano som står bakom konstnärsklustret i huset har blivit uppsagd.
Nu hoppas han att hans vision om ett kultur- och allaktivitetshus i värmeverket ska bli räddningen.

Tio år har gått sedan Miguel Escribano såg sig om efter en egen ateljé och började att hyra en del av Vattenfalls byggnad på Granängsvägen. Han visar runt i det han kallar ateljéhuset Konstverket – i Tyresö musikskolas gamla lokaler – där han har renoverat rum för rum.

– Här finns nu åtta konstnärer som har ateljéer, säger Miguel Escribano som också är ordförande för Tyresö konstförening.

Lokalerna på cirka 600 kvadrat rymmer också mycket annat – som ramverkstad och en nyinvigd utställningslokal. Men nästa år kan eran vara slut.

Visionen kallas Waterfall

Vattenfall vill riva byggnaden och sagt upp honom, till 1 mars.

Miguel hoppas hitta någon som vill förverkliga hans vision om ett kultur- och allaktivietshus – kallat Waterfall – i värmeverket och därmed stoppa Vattenfalls planer. Huset skulle kunna bli en efterlängtad samlingspunkt för konst och kultur, menar Miguel.

– Vid första anblick kan det se ut som en ganska sliten och ful industribyggnad, men det är ett unikt hus som är värt att bevara och har spännande rum och utrymmen, säger han.

Hans visioner är stora och sträcker sig utanför de lokaler han hyr nu och in i det gamla värmeverket. En scen, replokaler, inspelningsstudio, konstutbildning, museum över Tyresös historia och utställningslokaler är några av hans idéer. En av Sveriges högsta klätterväggar i det före detta bränslelagret och ett kafé är andra.

Vattenfall värmeverk

Värmeverket sommartid. Foto: Privat

I senaste kommunfullmäktige beslutades att en motion om Miguels förslag ska beredas. Det är Vänsterpartiet som föreslår att kommunen diskuterar med bland annat Vattenfall om förutsättningarna för att göra verklighet av projektet och också ta reda på vad det skulle kosta.

– Vi har sedan 1980-talet drivit frågan om ett kulturhus i Tyresö. Här har vi ett bra läge och skalet till en byggnad som skulle ha stora möjlighet att rymma alla de funktioner som man vill ha ett kulturhus, därför vi vill utreda det, säger Inger Gemicioglu, Vänsterpartiet.

Miguel Escribano tror att huset skulle kunna bli ett utflyktsmål.

– Huset har massa möjligheter och skulle kunna bli en anledning att besöka Tyresö, säger han.

Konstnärslokaler i Bollmora värmeverk