Uppstickare utmanar Apotea på nätet

Nu direkt hem till dörren.
Nu direkt hem till dörren.
Nu går det att få sin medicin direkt hem till sjuksängen – inom en timme. Det nya nätapoteket MEDS utmanar Apotea med löften om snabbare leverans.
Lagret ligger i Västberga.

Apoteket MEDS lanserade sin webbsida nu i veckan. Där kan kunderna logga in sig via mobilt bank-id, för att få tillgång till listan över sina utskrivna recept.

Sedan är det bara att köpa varan och begära att få den hemskickad. Och snabbt ska det gå, det är själva affärsidén. MEDS kör ut beställda varor (både receptbelagda och receptfria) varje heltimme från sitt lager i Västberga. Hur fort de kommer fram beror förstås på var kunden bor – men de flesta ska få sitt läkemedel inom någon timme.

Med löftet om snabbhet tar Meds upp konkurrensen med ett annat nätbaserat apotek, Apotea. Även Apotea har hemleverans men bara under morgnar och kvällar.

Era kunder behöver inte betala frakten. Hur går det ihop, ekonomiskt?

Vi börjar inte med några stora kostnader – fysiska butiker, personal och liknande – som andra apotek har, säger grundaren Björn Thorngren.

Men säkerheten då? I ett fysiskt apotek ger personalen ofta råd innan de lämnar ut receptbelagda varor och man har chans att ställa frågor.

– Säkerheten är enormt viktig. Därför har vi farmaceuter tillgängliga per chatt, mejl och telefon under de tider vi levererar.

Ni har gått ut med att ni ”utmanar apoteksbranschen i grunden”. På vilket sätt då?

– De stora apoteken finns på fysiska platser. De har haft svårt att komma igång på nätet. Vi är byggda för mobilen från början och har inte samma tröghet.

Meds är till för kunder i hela landet, men har har just nu bara ett lager i Västberga.  Än så länge är det alltså bara kunder i Stockholm som kan räkna med snabb leverans.

– I stora delar av landet får man sin vara samma dag som den beställs och vi bygger löpande ut, säger Björn Thorngren.

I styrelsen för MEDS sitter även entreprenörerna Richard Båge (ordförande) och Michael Storåkers.