ANNONS

Uppsving väntas i galoppens spår

Kommunstyrelsens ordförande Irene Seth (M), kommunalrådet Yvonne Stein (FP) och näringslivschef Mathias Forsberg besöker Önsta.
Kommunstyrelsens ordförande Irene Seth (M), kommunalrådet Yvonne Stein (FP) och näringslivschef Mathias Forsberg besöker Önsta.
Det blir mer än hovklapper när Täby galopp flyttar till Upplands-Bro.

Hotell, restauranger, upplevelseindustri, spel- och it-företag finns med politikernas och tjänstemännens visioner.
ANNONS

Ett tjockt snötäcke täcker det stora fältet på Önsta utanför Bro. Solens strålar får snön att glittra. I dag kan det vara svårt att föreställa sig, men om några år kommer det stora fältet troligtvis se helt annorlunda ut.

I början av januari kom beskedet om att Svensk galopp har köpt marken och att Skandinaviens största galoppbana flyttar hit. Första tävlingarna är beräknade att köras 2014.

Troligtvis kommer även den som inte är hästsportintresserad att få nöje av banan.

Hans Hansson, ordförande för Svensk galopp, nämner bland annat trädgårdsutställningar, konserter, utomhusopera och loppmarknader som möjliga evenemang utöver hästsport.

– Meningen är ju att anläggningen ska komma till användning även när det inte är galopptävlingar. En veterinärklinik i anslutning till banan är mycket möjlig och man kan också arrangera andra typer av sportevenemang, säger han.

Kommunens näringslivschef Mathias Forsberg har märkt att många företag runt omkring har intresserat sig för en etablering i kommunen efter beskedet om att galoppbanans nya adress.

– Jag upplever en mycket positiv respons. Många människor kommer att besöka kommunen och då vill företagen synas här. Det är också många redan etablerade företag som nämner vilket lyft det är för kommunen, säger han.

Mathias Forsberg vill ännu inte nämna vilka företag som visat sitt intresse, men hoppas att galoppbanan blir en nationalarena för ridsport och att det i sin tur ger ringar på vattnet.

– I min vision väljer hästsportföretag att etablera sig här – inte bara lokala företag.

ANNONS

Han hoppas också att banan ska locka hit bland annat restauranger, upplevelseindustri samt spel- och it-företag.

Även kommunalrådet Yvonne Stein (FP), med ansvar för plan och exploatering, ser fram emot vad galoppbanan kommer att bidra med till kommunen.

– Bland annat är det tal om att man ska bygga ett hotell. Bara det är ett jättelyft, det kommer att göra kommunen mer lättillgänglig. För närvarande har vi inget hotell i kommunen och då är det svårt att turista här.

Kommunstyrelsens ordförande Iréne Seth (M) beräknar att anläggningen kommer att skapa omkring 200 nya arbetstillfällen.

Finns det någon risk att boende på Önsta kommer att störas av galoppbanan?

– Nej, det gör det inte.

Fakta

Vad tycker du om att galoppbanan flyttar till kommunen?

Jessica Pettersson, 28 år, Brunna:

”Det känns spännande. Förhoppningsvis kommer det att ge FLer besökare och arbetstillfällen i kommunen.”
Hashim
Muhammad, 39 år,
Kungsängen:

”Jättekul! Här finns inte så mycket att göra annars. Om jag har tid kommer jag definitivt att åka dit.”
Johan Bjurefors, 28 år, Kungsängen:

”Det är kul att kommunen utvecklas. Jag har spelat på trav innan, men inte galopp. Det kommer jag nog att göra.”
Jessica Lundkvist, 26 år, Kungsängen:

”Det är jätteroligt! Jag är egentligen ingen hästsportintresserad, men kan tänka mig att åka dit och titta i alla fall.”