Min lokala hjälte

Upptäck Årsta holmar med gratisfärja

Båten som transporterar besökarna till holmarna går på el och tar bara fem minuter.
Båten som transporterar besökarna till holmarna går på el och tar bara fem minuter.
Holmarna har en unik natur, enligt staden.
Holmarna har en unik natur, enligt staden.
Ett helt nytt perspektiv på Stockholm – och kanske möjligheten att se en bäver. I lördag var det återigen premiär för gratisfärjan mellan Tanto och Årsta holmar.

Obs! Detta är en gammal artikel och avgångstiderna kan ha förändrats sedan 2016.

Vanligtvis får den som vill besöka Årsta holmar mitt i Årstaviken ta sin egen kanot eller båt till öarna. Men från och med i lördags blev det lättare för nyfikna att besöka platsen. En färja trafikerar nu sträckan Tanto, och Årsta holmar helt gratis, en gång i timmen mellan 9 och 18.

En av de första besökarna för året var Erja-Riitta Salonen. Hon var på ön någon timme och var mycket nöjd med utflykten.

– Jag tyckte att det var en väldigt trevlig tur. Elbåten åkte mycket mjukt och tog bara fem minuter. Jag trodde att det var en liten ö men man kan vandra om kring i flera timmar.

Men hon rekommenderar den utflyktssugne att ta med sig sällskap.

– Åker man ensam kan man nog bli lite skraj för det syns att det varit folk som övernattat där. Men annars är det fin natur och roligt att se Stockholm från ett nytt håll.

Fakta

Var egen stadsdel på 30-talet

Årsta holmar består av tre öar. Bergholmen, den mittersta ön, har tidigare hetat Tallholmen. Allholmen, den västliga ön är lika stor som Bergholmen och har tidigare hetat Ladholmen och Gräsholmen. Lillholmen är den östligaste ön och den minsta. Ön hette tidigare Betesholmen, Ängsholmen och Lilla skäret.

De tre öarna har till viss del olika karaktär. Lillholmen med sina ängsytor, Bergholmen med sin skärgårdskaraktär samt Allholmen med sin odlingsmark.

Årsta holmar inköptes av staden 1886. Holmarna var en egen stadsdel mellan 1926-1934.

Källa: Stockholms stad
Fakta

Så åker du till Årsta holmar

Färjan körs dagligen mellan den 30 juli till den 2 oktober 2016 och turerna är gratis.

Färjanmgår mellan Tanto (Tantolundsgatans förlängning) och Årsta Holmar.

Från Tanto går turerna varje heltimme klockan 09.00-18.00. Om det är många passagerare går färjan utan uppehåll. Sista avfärd tillbaka från Årsta Holmar är klockan 19.00.

På onsdagar, lördagar och söndagar finns en däcksman med på färjan för att assistera vid ombord- och ilandstigningar om det finns behov.

Källa: Stockholms stad