Upptäck konsten i Skärholmen

På puckelbollplanen i Skärholmen studsar bollen inte som på andra fotbollsplaner.
På puckelbollplanen i Skärholmen studsar bollen inte som på andra fotbollsplaner.
Konst kan vara allt från inramade målningar till lekplatser i det fria. Om detta får man veta mer i en föreläsning i Skärholmens bibliotek på onsdag den 31 augusti, och vid en vandring den 10 september.

Kanske har du gått förbli puckelbollplanen i Skärholmen, nära Vårbergs IP, eller rentav spelat boll på den? Men har du tänkt på att puckelbollplanen, invigd 2014, inte bara är en plats för motion och lek utan också ett konstverk?

– Det är konstnären Johan Ferner Ström som gjort den. Han har också skapat lekparken alldeles ovanför centrum, där duscharna liknar flamingor, berättar Doris Lövgren, styrelseledamot i Skärholmens konstförening.

På onsdag den 31 augusti kl 17.30 ordnar konstföreningen en föreläsning i Skärholmens bibliotek. ”Lär känna din hembygd genom konsten” heter den. Föreläsare är konstnären och författaren Anders Engman, som skrivit mycket om konst i söderort, däribland Skärholmen.

– Det finns gott om utomhuskonst i Skärholmen, men många känner inte till den. Anders Engman ska berätta om den med hjälp av bilder, berättar Doris Lövgren.

Den 10 september blir det sedan konstvandring runt Skärholmens centrum, med start vid biblioteket, klockan 13.

Doris Lövgren betonar att konst inte behöver vara inramade tavlor utan allt från skulpturer och murmålningar till lekplatser och fontäner. Därför har många mer att upptäckta i omgivningen än de tror.

Två av hennes favoriter i Skärholmen är av vitt skilda slag:

– Jag tycker mycket om puckelbollplanen. En annan favorit är ”Dame med parasoll” av Adam Fischer, säger Doris Lövgren, som blir glad av att se den fina bronsskulpturen från 1968, på Bodholmsgången/Ekholmsvägen 145.