ANNONS

Upptäck utflyktspärlorna i Bromma

Tillsammans med sin pappa Mats Birgersson åker Tobias Birgersson skridskor.
Tillsammans med sin pappa Mats Birgersson åker Tobias Birgersson skridskor.
Trots närheten till stan omgärdas Bromma av grönområden och fina promenadstråk.
Mitt i tog en tur till några av Brommas utflyktspärlor och passade på att höra vad några Brommabor hade att säga om sina smultronställen.
ANNONS

Judarsjön

Utflykter

Foto: Carlos Montecinos.

 

Tillsammans med sin pappa Mats Birgersson åker Tobias Birgersson skridskor. Något som Tobias Birgersson har gjort sedan barnsben.

– Den här sjön betyder mycket för mig. Det var här jag lärde mig att åka skridskor med pappa och det var här jag lärde mig att simma. Och det var här mina barn lärde sig att simma, säger Tobias Birgersson.

Fakta: Den norra delen av sjön omgärdas av våtmarker och här finns flera groddjur representerade. Bromma stadsdelsförvaltning anlade två dammar år 2007 och 2009 för att återskapa en livsmiljö för den fridlyste vattensalamander och andra groddjur. Den större vattensalamandern har setts i dammen tidigare. I sjön finns också abborre, mört och ruda. Med fiskekort kan testa att fånga en av dessa fiskarter.

Judarskogens naturreservat

Utflykter

Foto: Carlos Montecinos.

 

ANNONS

Omgiven av villaområden och stadsgator ligger Judarskogen och sjön Judarn som en fridfull oas i Bromma. På fältet vid ingången till skogen sitter Victoria och Jan Hagelin. De har precis tagit en promenad och sätter sig på en stock och kisar mot solen.

– Vi har bott här i 40 år och det här är som vår hemmiljö. Här har vi lekt med barnen, barnbarnen och hunden. Inne i skogen är det så härligt att höra fåglarna och på kvällarna kan vi höra ugglorna. Ta en promenad runt sjön så får du se själv, säger Victoria Hagelin.

Fakta: Naturreservatet bildades 1995 och är Stockholms första. Det tar cirka en timme att gå hela naturstigen och under vandringen hittar du spår efter inlandsisen i form av stora stenblock och moränryggar. Söder om sjön kan du se bland annat spillkråka och tofsmes häcka.

Kyrkosjölötens naturreservat

utflykter

Foto: Carlos Montecinos.

 

Det här är en annan utflyktspärla som ligger runt Kyrksjön i Norra Ängby och Bromma kyrka. Här finns också en av kommunens största fuktlövskog. Dessutom har naturreservatet ett rikt fågelliv med fiskgjuse, häger, duvhök, stenknäck, spillkråka och mindre hackspett.

På bryggan finns bänkar där du kan sitta och se smådopping, brunand, rörhöna och den ovanliga svarthakedoppingen häcka i Kyrksjön
Precis som Judarskogen finns det spår efter inlandsisen i form av stora stenblock. I området finns även ett gravfält från järnåldern.

Djurliv

brom-utflykter-0817_1

Foto: Carlos Montecinos.

 

Äppelvikens ridskola: Här finns det dropin-tider om du får lust att ta en ridlektion. Men det går också bra att bara klappa på hästarna som brukar stå i hagen.
Hundstallet: Ligger också bredvid Judarskogens naturreservat. Du får visserligen inte besöka de omhändertagna hundarna hursomhelst. Men du kan bli medlem och hjälpa till med hundpromenader och jourhem.
Björklunds Hage 4H-gård: Ligger mitt i Norra Ängby. Här kan du bekanta dig med hästar, får, kaniner, marsvin och höns. På fredagar har gården babykafé för föräldralediga och deras barn.

Strandpromenaden Alvik-Smedslätten

utflykter

Foto: Carlos Montecinos.

 

Inte så långt från Alviks tunnelbana kan du ta en strandpromenad till Äppelviken. Vid Alviks strand har du en rastplats med bänk på bryggan. Där kan du blicka ut mot Fredhäll och Lilla Essinge.

– Jag promenerar här varje lunch med Polly längs Tranbergsstranden till Alviks strand. Det är så vackert här och längre bort vid bron finns det ett bäverbo. Har man tur så kan man få se en bäver, säger Lotta Siljedahl, som jobbar i Alvik men bor i Gröndal.

I december meddelades att strandpromenaden mellan Alvik och Ålsten ska rustas upp med fler sittplatser, bättre belysning och lättare framkomlighet. Upprustningen väntas vara färdigställt nästa år.

 

ANNONS