ANNONS

Försökte stoppa inbrottstjuvar hemma – utsattes för mordförsök

Inbrotten ökar på hösten.
Mannen överraskade inbrottstjuvarna, som högg honom med ett stickvapen.
En man fick stickskador när han försökte avvärja ett inbrott mot hans bostad i Västerhaninge på lördagskvällen. Händelsen utreds som misstänkt mordförsök.
ANNONS

Artikeln har uppdaterats.

Larmet nådde polisen via ett vaktbolag strax före klockan 22 på lördagskvällen.

Mannen befann sig hemma på Lugnetvägen, i de nordvästra delarna av Västerhaninge, när minst två gärningsmän försökte ta sig in hans bostad. När han försökte hindra intrånget uppstod handgemäng och mannen skadades med någon form av stickvapen.

Allvarligt skadad

Mannen fördes till sjukhus med ambulans och var då vid medvetande. Hans skador beskrivs som allvarliga.

Gärningsmännen försvann i samma bil som de kommit med.

Ingen gripen

– Ingen har gripits i ärendet. Vi har hft hund på plats för att spåra, och vi ha gjort en teknisk undersökning av brottsplatsen under morgontimmarna, säger Åsa Wallentin på polisens regionledningscentral.

En förundersökning om försök till mord har inletts.

Fakta

Tryggheten skiljer sig – inom Haninge

Kommundelar som Vega, Dalarö och Vendelsömalm upplevs som tryggare för varje år som går enligt Haninges trygghetsmätningar där invånarna själva lämnar svarar. Kommunens så kallade trygghetsindex mellan 2014 och 2018 förbättras också.

Men på andra håll i orten är det inte lika tryggt. Jordbroborna anser enligt trygghetsmätningarna att de bråkiga ungdomsgängen i centrum numera blivit ett ”mycket påtagligt problem”.

Haninge är likt Huddinge och Botkyrka bland de Stockholmskommuner med flest våldsbrott per invånare, men det senaste helåret har antalet anmälda våldsbrott i Haninge minskat trots att befolkningen ökat fort under samma period.

Brott mot andra personer, som misshandelsfall, har vikande siffror i Haninge över de senaste tre helåren, enligt BRÅ:s statistik.

Däremot syns hittills under 2019 en ökning av förmögenhetsbrott, som stölder och rån, samt specialstraffrättsliga brott som trafikbrott och narkotikabrott.

Polisen i Haninge meddelande i våras att ungdomsrånen under året varit fler i Haninge än någonsin tidigare.