Upptrissade bopriser spås stiga ännu mer

Pedram Fard, Isabelle Backentoss och Noa Fard som flyttat till bostadsrätt i Sundbyberg, sneglar på utbudet. "Vi kan tänka oss att byta boende nu när priserna gått upp"
Pedram Fard, Isabelle Backentoss och Noa Fard som flyttat till bostadsrätt i Sundbyberg, sneglar på utbudet. "Vi kan tänka oss att byta boende nu när priserna gått upp"
Bostadspriserna i Sundbyberg skjuter i höjden – nu får man pynta 58 434 kronor per kvadratmeter.

Bara i Stockholm är det dyrare att köpa bostad.

Våren är lika med köpläge för många bostadsspekulanter. Och de senaste siffrorna från Mäklarstatistik talar sitt tydliga språk. I Sundbyberg vill man bo, och många är beredda att betala mycket för det.

Bara i Stockholms kommun är det just nu dyrare att köpa bostad än i Sundbyberg. Kvadratmeterpriset i kommunen ligger nu på 58 432 kronor. Det är en ökning med 16 procent på ett år.

I Solna har priserna ökat med 15 procent under samma period.

– Det finns många faktorer, men en stor del är att utbudet kontra efterfrågan är väldigt obalanserat. Även om det byggs mycket tar det kanske två år från försäljning innan boendet är klart, då har efterfrågan hunnit öka lika mycket till. Räntorna är låga, och både Solna och Sundbyberg är högintressanta områden att bo i, säger Manuel Campos, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Solna och Sundbyberg.

Många som köper lämnar minde lyor i innerstaden när familjen växer. Då lockar Ursvik, Järvastaden och delar av Frösunda.

Pedram Fard, Isabelle Backenstoss och 6-åriga Noa Fard har flyttat till bostadsrätt i Ursvik. De gillar Sundbyberg.

– Centrumet har haft en bra utveckling med tvärbanan och här finns ett stadsliv med bra restauranger. Vi behöver inte åka till stan för att få det, säger Pedram.

Den kraftiga prisutvecklingen gör att familjen börjar fundera på att sälja.

– Nu när priserna gått upp kan vi tänka oss att byta boende.

Även om statistiken visar rekordnivåer anses Sundbyberg fortfarande vara ett ”billigt” alternativ för många bosatta i innerstaden, det drar i sig upp priserna, menar Manuel Campos.

– Man får mer yta för pengarna. Många barnfamiljer känner att de vill ha mer grönska, de vill släppa ut barnen på gården i stället för att de ska lära sig cykla på en trottoarkant i stan. Ser man på Stora Ursvik är det en ganska homogen grupp som bor där, föräldrar med välbetalda yrken och ett till två barn som flyttat till kedjehus, säger Manuel Campos.

Solna och Sundbyberg har också fått viss stjärnglans de senaste åren. Manuel Campos nämner tvärbanan, Mall of Scandinavia och Friends arena – omsusade projekt som satt städerna på kartan.

Sumpan har gått om Solna med god marginal prismässigt. Vad beror det på?

– I Sundbyberg finns generellt fler mindre lägenheter. Kvadratmeterpriset brukar bli dyrare för ettor och tvåor, säger Manuel Campos.

Nyligen såldes en 25 kvadratmeter stor lägenhet på Råstensgatan med ett kvadratmeterpris på rekordhöga 102 000 kronor.

Trots maxade bostadspriser i Sundbyberg tror Manuel Campos inte att toppen är nådd.

– Vi ser inte att det stannar av, jag tror det fortsätter uppåt ett tag till, även om det blir lite lugnare.

Fakta

Fem i topp i länet

1. Stockholm 70 083 kronor

2. Sundbyberg 58 432 kronor

3. Danderyd 56 323 kronor

4. Solna 56 164 kronor

5. Lidingö 50 507 kronor

Priserna avser medelpris per kvadratmeter på försäljningar under perioden december 2015-februari 2016.

Källa: Mäklarstatistik/Svensk fastighetsförmedling