Nacka kan uppvakta regeringen om flyktingjobb

Byråkrati sätter jobb för jobb åt flyktingar enligt Nackas kommunalråd.
Byråkrati sätter jobb för jobb åt flyktingar enligt Nackas kommunalråd.
Bussförare. Byggjobbare. Taxiförare.
Yrken där det är brist på arbetskraft. Nacka skulle snabbt kunna fylla en del av behovet. Men byråkrati sätter stopp, enligt Nackas kommunalråd, Mats Gerdau.
Nacka överväger nu att uppvakta regeringen för att få till stånd en ändring.

Byråkrati sätter stopp för att skapa jobb för flyktingar.

Det säger kommunalrådet i Nacka, Mats Gerdau (M).

– Jag skulle vilja att kommunen tar över utbildningsansvaret. Vi svarar för skola för flyktingar och för sfi. Men när det gäller jobb glappar det, säger Mats Gerdau.

Arbetsförmedlingens regler är enligt Gerdau så stelbenta att det hindrar flyktingar till ett snabbt inträde på arbetsmarknaden.

Exempelvis har arbetsförmedlingen inte rätt att upphandla kurser för att utbilda människor till exempelvis bussförare, taxiförare och byggjobbare.

I just de här yrkesgrupperna skulle Nacka, som enligt Gerdau har en väl fungerande komvux-verksamhet, kunna bidra till att snabbt fylla på med nyutbildade flyktingar:

– Här skulle behövas en större flexibilitet och att man kunde se till lokala förutsättningar så att flyktingar snabbt får jobb. Det är för fyrkantigt och tar för lång tid.

Ser inga hinder

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), ser dock inte arbetsförmedlingens regelverk som ett hinder:

– Det är jättebra att Nacka vill hjälpa till och skapa arbeten för nyanlända, kommunernas insatser behövs, säger Ylva Johansson, och fortsätter:

– Men om samarbetet med arbetsförmedlingen inte fungerar så får vi se till att Nacka sätter sig ner med arbetsförmedlingen, för det ska fungera, det är instruktionerna som arbetsförmedlingen har fått från mig, att de ska samarbeta med kommunerna.

Gerdau: Räcker inte

Mats Gerdau:

– Det har ministern sagt i två år vid möten med oss. Det räcker inte med att säga det.

Det krävs enligt Gerdau ändringar i arbetsförmedlingens regler så att arbetsförmedlingen tillåts att upphandla vuxenutbildningar:

– Arbetsförmedlingen har inte den typen av verksamhet. Dom ska upphandla vissa egna kurser, och det är något som inte sker.

Nacka kan komma att uppvakta regeringen:

– Vi får kanske gå fram med en formell framställan till regeringen, säger Gerdau.

Läs mer om Nacka: Här är Nackas vanligaste jycke

Läs mer om Nacka: Nu går det att åka skridskor på Källtorpssjön