Urbant radhus är den nya trenden

Det bästa av två världar. Så beskriver familjen Boberg sitt radhusboende i Kärrtorp.
Det bästa av två världar. Så beskriver familjen Boberg sitt radhusboende i Kärrtorp.
Två år i rad har radhuslängor i söderort vunnit pris för årets Stockholmsbyggnad. Samtidigt byggs och planeras nya på flera håll i området.

– Man får det bästa av två världar, säger Markus Boberg som bor i radhus i Kärrtorp.

De har liknats vid en skål karameller, de nybyggda radhusen vid Kärrtorpsvägen som nyligen fick pris för sin arkitektur. Här bor Markus och Malin Boberg och deras två barn bakom en lindblomsgrön fasad.

– För oss är det mer praktiskt att bo i radhus än i villa. Vi har ett sommarställe där vi tillbringar hela somrarna och har inte möjlighet att underhålla ett hus och en trädgård, säger Markus Boberg.

Han beskriver det som det bästa av två världar. Nackareservatet ligger bara några minuter bort, samtidigt som det är nära till t-bana, service och innerstaden. Jämfört med att bo i lägenhet eller villa upplever Markus Boberg också att man har mer kontakt med grannarna.

– Vi är flera här som är i samma livssituation. Det är inte så att vi sitter hemma i varandras vardagsrum hela tiden, men det underlättar om man tycker det är kul att umgås med folk.

Söderortsbon Dan Hallemar är chefredaktör på tidskriften Arkitektur och han tycker att radhusen i Kärrtorp är intressanta som en tidsmarkör för vad vi drömmer om just nu.

– De för in urbanitet och är en sorts protest mot den glesa förorten. Man kan känna sig lite urbant cool, fast man i själva verket bor nära en grusplan ute i Kärrtorp.

På flera håll i söderort byggs eller planeras nya radhus. Att de har fått ett uppsving, menar Dan Hallemar är naturligt.

– I dag handlar det om att förtäta i befintlig miljö och då är det svårt att motivera villor.

Samtidigt har synen på radhus förändrats. Det vi ser nu är en uppdaterad och modern variant, där Svenssonstämpeln har ersatts av statusprägel. Ofta går de under benämningen ”stadsradhus”.

– De är långt ifrån de grå radhusen där dystra svenska filmer utspelar sig. I stället ska det dofta New York, Amsterdam eller England, säger Dan Hallemar.

Men flera av radhusplanerna i söderort möter också protester. I bland annat Rågsved planeras radhus i ett grönområde med känslig natur. En annan synpunkt som framförs är att det inte är motiverat att bygga radhus med tanke på bostadsbristen.

– Radhus är inte något jätteeffektivt markanvändande. Det blir ofta ett ganska exklusivt boende. Allmännyttan bygger ju knappt några radhus överhuvudtaget, säger Dan Hallemar.

Fakta

Här byggs nya radhus

Lilla Sköndal. Stockholmshem bygger 43 hyresradhus. NCC bygger 19 radhus.

Hammarbyhöjden. 17 radhus vid gamla macken planeras.

Bagarmossen. Tolv radhus vid Klarälvsvägen planeras.