ANNONS

Urinerade på artist – två döms till fängelse

Rinkeby: Polisen och film avgörande för att fälla två för grova misshandeln av artisten
En film och vittnesmål från flera poliser vägde tyngre när tingsrätten dömde de två männen, 23 och 24, för grov misshandel av artisten.
En film och teknisk bevisning fäller de båda männen. Männen, 23 och 24, döms till fängelse, bland annat för att ha urinerat på offret, artisten.
ANNONS

Den grova misshandeln skedde utomhus den 8 augusti 2017, på en adress i Rinkeby.

Artisten, en man, fick enligt åklagaren ta emot sparkar mot kropp och ben, knuffar och örfilar och även verbala hot, som att artisten skulle skjutas.

Gärningsmännen ska även ha urinerat på artisten.

Åklagaren hade ett dilemma. De båda åtalade nekade till brott och artisten själv vägrade att medverka i utredningen.

Teknisk bevisning och vittnesmål

Den tekniska bevisningen och flera poliser som känner de inblandade räckte för att Solna tingsrätt ändå skulle fälla de båda åtalade männen.

En film hade spelats in av övergreppet och lagts ut på sociala medier. Den tekniska undersökningen visade att två av personerna på filmen var de åtalade.

Poliser som känner till de inblandade, såväl de åtalade som brottsoffret, vittnade om att de åtalade männen ingått i en gruppering som varit misstänkt för ett flertal skjutningar. Brottsoffret, artisten, hade å sin sida kopplingar till en rivaliserade grupp.

Döms till fängelse

Trots att de åtalade nekade till brott och målsägandens tystnad, fann Solna tingsrätt att filmen, övrig teknisk bevisning, och polisernas vittnesmål, var tillräckligt för att fälla de båda åtalade.

23-åringen döms för grovt olaga tvång till fyra månaders fängelse, 24-åringen döms också han för grovt olaga tvång, till sex månaders fängelse.

ANNONS

Solna tingsrätt skriver att minimistraffet för den grova misshandeln av artisten egentligen hade varit fängelse i ett år och sex månader. Men rätten kan döma till lindrigare straff om en person redan avtjänar fängelsestraff för ett annat brott, vilket är fallet för de här båda åtalade. 

Nöjd med domen

Anna Arnell, kammaråklagare, är nöjd med domen. 

– Jag tycker att tingsrätten har gjort en bra värdering av bevisningen och bedömning av gärningen, särskilt att brottet är grovt, där går rätten in på anknytningen till kriminella grupperingen och utgår från polisens kännedom om grupperingen. Det är positivt.

Anna Arnell kan ändå komma att överklaga:

– Enligt min bedömning hade gärningen ett något högre straffvärde än tingsrätten bedömer, närmare två års fängelse. Det finns möjlighet att yrka på något högre straff i hovrätten, säger Arnell.

Ekrem Güngör, advokat åt 24-åringen, har inte hunnit att prata med sin klient men säger att 24-åringen kan komma att överklaga.

Martin Persson, advokat åt 23-åringen, har inte heller han haft kontakt med sin klient och kan av den anledningen inte ge en kommentar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.