Urmakeri blev bageri på Nybrogatan

Helene Fouri och Helena Bergkvist.
Helene Fouri och Helena Bergkvist.
Så här såg det ut när Fredmans ur höll till i lokalerna.
Så här såg det ut när Fredmans ur höll till i lokalerna.
Nu ryms här ett bageri.
Nu ryms här ett bageri.
När Fredmans ur stack till Strandvägen slog Helena Bergkvist och Helene Fourie till. De tog över lokalerna – blåste ur allt – och nu ska det bakas bullar för glatta livet på Nybrogatan 23.

De båda bagarna Helena Bergkvist och Helene Fourie öppnade Gamla Enskede bageri för 12 år sedan. Den verksamheten har de sålt och nu driver de två populära bagerier av franskt snitt, ett på Kungsholmen och ett i Vasastan. När de nu utökar med bageriet Ingrid, som fått namnet efter Helenas mamma, gör de det i Fredmans urs gamla lokaler på Nybrogatan 23.

”Hela deras själ är borta”

– Hela deras själ är borta, säger Helena Bergkvist och visar med handen runt i den nu spartanskt inredda lokalen där kunderna kommer att tas emot.

– Men de ska komma hit och käka bullar sen, det har vi kommit överens om, fyller hon i.

Rundvandringen i den 85 kvadratmeter stora lokalen går fort och här ska det jobba 3-4 personer när verksamheten väl är i gång.

Utöver bullar ska man sälja lunch och på sikt hoppas man kunna byta ut skyltfönstret som tidigare rymde fina klockor mot ett med lucka så att man kan servera rätt ut på gatan.

Ödmjuka inför öppningen

– Det verkar vara mycket folk som rör sig här, men vi är ödmjuka inför öppningen, säger Helena Bergkvist.

I helgen ska de provbaka för att se om det överhuvudtaget kan bli några bullar.

– Det värsta som kan hända skulle vara om strömmen inte håller. Då blir det svårt, säger Helena Bergkvist.

– Men det ska nog funka, fyller Helene Fouri snabbt i.