ANNONS

Ut i spenaten med nya appen

Är du sugen på att vandra i spenaten, men hittar inte dit?

Lugn, appen ”Gröna kilar” guidar dig.

Bakom appen står bland andra kommunerna Upplands Väsby och Sollentuna.
ANNONS

Den nya kartappen ”Gröna kilar” är framtagen i samarbete mellan åtta kommuner inom Rösjön- Angarn- och Bogesundskilarna i Stockholms län. Förutom Upplands Väsby och Sollentuna har även Vaxholm, Österåker, Danderyd, Täby, Vallentuna och Sigtuna ingått i samarbetet.

– Det som är bra med appen är att den är lättanvänd, med många bilder på besöksmål, säger Isabelle Eriksson, kommunekolog i Vaxholms stad.

– Du kan utifrån din position se hur långt du har till olika besöksmål och få information om naturen i både text och bild. Väl ute i naturen kan du se var närmaste vandringsleder, rastplatser eller grillplatser finns, säger Linn Borg, miljöplanerare i Upplands Väsby kommun.

Enligt Isabelle Eriksson har arbetet med appen pågått i ungefär ett år. Grunden är Naturkartan, en plattform som även andra kommuner och myndigheter i landet jobbar med.

I Gröna kilar ska man bland annat kunna hitta motionsspår, besöksmål som är tillgänglighetsanpassade, vandringsleder, naturreservat och badplatser. I Sollentuna finns bland annat Rösjöskogens utegym, Fornstigen och Myrberget i Törnskogen med.

Även sevärdheter som Östanå slott och Wira bruk finns markerade på kartan. Dessutom finns information om de olika platserna.

Gratisappen finns tillgänglig för nedladdning både för Iphone och Android. Dessutom finns en webbversion, men då kan man inte använda platstjänsten som gör att man vet var man befinner sig och får veta avståndet till de olika besöksmålen.