Utan Gunnar ingen boulebana i Spånga

Gunnar Olsson spelar boule i stället för att sitta på vårdcentralen. Nu fyller han 90.

Hade det inte varit för ett medborgarförslag inskickat av den entusiastiske brevskrivaren Gunnar Olsson hade boulebanan bakom Spånga centrum inte blivit av.

Mannen som ”sätter guldkant på tillvaron” för så många Spångabor fyllde 90 år i torsdags. Beskrivningen kommer ifrån stadsdelens ordförande Ann-Katrin Åslund (FP) som inför födelsedagen skickade ett brev till Gunnar där hon tackade honom för allt han gjort för Spånga och Tensta genom åren.

– Vad har jag inte gjort här? säger Gunnar och skrattar.

För snart 40 år sedan flyttade Gunnar till Spånga för att jobba i radioaffären som numera är en thairestaurang, och under sina år här har han suttit i handikapprådet, kulturkommittén, startat trygghetsringningen samt spelat gitarr och sjungit visor för de äldre till kaffet uppe i Tensta.

Men det han talar varmast om är boulebanan som ligger bakom Spånga centrum. För snart tio år sedan skrev han ett medborgarförslag till stadsdelen och sa att han ville att de byggde två banor.

– Nu är vi där och spelar, i stället för att sitta på vårdcentralen. Vi har dessutom fått ett hus med lås där vi kan förvara grejerna både här och i Tensta. Vi har hur kul som helst – och retar varandra när den andre kastar dåligt.

Gunnar berättar att han även är engagerad i boulebanan uppe på Elinsborgsbacken där han lär de gamla att spela boule just nu.

– Man får inte något gratis i dagens samhälle och vill man få något gjort måste man engagera sig själv, säger Gunnar.