ANNONS

Utan sina familjer ända till Åkersberga

Från krigets Syrien och Afghanistan, till Åkersberga. Flyktingpojkarna deltar i Bergagårdens nystartade dansskola, som syftar till att integrera ungdomar.
Från krigets Syrien och Afghanistan, till Åkersberga. Flyktingpojkarna deltar i Bergagårdens nystartade dansskola, som syftar till att integrera ungdomar.
Fullt hus på kommunens informationsmöte för att hjälpa flyktingungdomar.
Fullt hus på kommunens informationsmöte för att hjälpa flyktingungdomar.
De har flytt kriget. Flera av dem har de rest hit ensamma, utan sina familjer, på den livsfarliga vägen genom Europa.

Mitt i har träffat en grupp flyktingpojkar i Åkersberga.

– Vi trodde att vi skulle dö på väg hit, säger Ali.
ANNONS

En skakig båtfärd, mitt i natten på Medelhavets vågor. Ett grekiskt fängelse dit flyktingar hänvisas. Flera timmars promenad mellan de europeiska landsgränserna.

Helt ensamma, utan sina föräldrar eller syskon. Om detta kan de berätta, en grupp flyktingpojkar som vi träffar på en fritidsgård i Åkersberga.

Khaled, 17, kom till Sverige för tre veckor sedan efter 40 dagar på flykt från Syrien.

Han är lättad över att äntligen vara framme i Åkersberga.

– Nu är resan slut. Båten skakade när vi åkte över Medelhavet. Jag kan inte simma och trodde att jag skulle drunkna. Sedan fängslades jag i Grekland och gick till fots flera timmar i Makedonien. Men nu är jag framme.

Khaled flydde, liksom de andra pojkarna, från militären, för att slippa bli indragen i striderna. Hans föräldrar är kvar i Syrien, men flera syskon bor redan i Stockholm.

– Jag har träffat dem nu. Det var flera år sedan sist, säger han och ler.

Men oron för föräldrarna i hemlandet finns där. Framför allt visar den sig hos två av de andra pojkarna som inte har några syskon i Sverige.

Abolfazl, 14, börjar berätta. Men händerna sluts snabbt i ansiktet, tårarna kommer.

ANNONS

– Jag kommer från Afghanistan. De tände eld på vårt hus. Nu vet jag inte var mina föräldrar är. Jag vet inte vart de är.

Ali, 17, tar vid. Han berättar att han ringer till Syrien varje dag, där hans föräldrar och syskon finns kvar. Familjen har fått avslag på att komma till Sverige, eftersom de saknar pass.

– Vi väntar på att en väg ska öppnas, så att de kan ordna passen. Jag oroar mig för dem hela tiden, särskilt för mina småsyskon, som är fem och sex år, säger Ali.

Men han har en trygghet i Åkersberga, barndomsvännen Welat, också från Syrien. Till skillnad från de andra flydde Welat hit ihop med sin mamma och sina syskon för något år sedan.

– Min pappa har bott i Sverige i 13 år. Jag hade nästan glömt honom. Nu bor vi här ihop. Men vi hyr lägenheten i andra hand. I framtiden vill jag plugga till arkitekt och hjälpa till att bygga bostäder här i Sverige. Det finns för få lägenheter här.

Framtiden är viktig, två av de andra pojkarna vill studera till socionom och läkare. Fram tills går de i skolan och spelar fotboll på fritiden. Flera av pojkarna deltar även i en nystartad dansgrupp som ordnas av Bergagården i syfte att integrera ungdomar.

– Dansen är bra. Vi får träffa kompisar från olika länder. Men fotbollen är roligast, säger Ali.

Fotnot: Då pojkarna är minderåriga har vi valt att inte använda deras riktiga namn.

Fakta

Dans och idrott ska integrera flyktingar

Två projekt som Victor Manriquez, på fritidsgården Bergagården, ordnar för att integrera flyktingungdomar:

– En nystartad dansgrupp. 19 ungdomar från olika länder, även svenskar, deltar. Dansgruppen har haft tre träffar och planerar att hålla på i höst och i vår.

– Idrottskvällar två gånger i veckan. Här kan alla ungdomar, exempelvis flyktingar, som inte har råd med vanliga medlemsavgifter, delta.

Alla vill hjälpa flyktingungdomarna

Vanligtvis kommer väldigt få invånare till Österåkers informationsmöten för att bli familjehem.

Förra veckan var det fullsatt.

Ett 70-tal personer kom till kommunens informationsmöte i Åkersberga förra veckan, för att få veta hur man ska göra för att ställa upp som familjehem, jourhem och kontaktperson.

Mats Övergaard, utredare på socialförvaltningen, säger att det annars brukar vara väldigt få som kommer på mötena.

– Folk har engagerats av flyktingsituationen i Europa, säger han.

Hitills i år har Österåker tagit emot 35 ensamkommande flyktingbarn som söker asyl, jämfört med nio förra året. I kommunen finns ett boende med 15 platser för dem och ett till boende ska öppnas vid årsskiftet.

Men barn under 14 år ska inte bo på ett ungdomsboende. Därför, och för att även hjälpa äldre ungdomar, söker kommunen nu främst efter jourhem.

Då bor barnen hos familjen i upp till ett halvår. För familjehem finns ingen sådan tidsgräns.

– Akut så behöver vi jourhem. Men vi behöver alltid familjer som ställer upp, säger Mats Övergaard.

Vaxholm ska ordna en liknande informationskväll den 19 oktober.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.