Utan skyltningen sviker kunderna

Bengt Weimer, 56, som driver Danderyds Thai tillsammans med sin fru, trodde att han skulle få fler kunder än det blivit hittills.
Bengt Weimer, 56, som driver Danderyds Thai tillsammans med sin fru, trodde att han skulle få fler kunder än det blivit hittills.
För två år sedan flyttade två möbelbutiker till nyöppnade Enebyängens handelsplats. Nu har den ena gått i konkurs. Den andra har också stängt.

Bristande kundtillströmning var orsak till att butikerna slog igen.

Det var ganska folktomt utanför butikerna när Lokaltidningen Mitt i besökte Enebyängens handelsplats vid 11-tiden i torsdags. Danderyds Thai hade ett tjugotal lunchgäster. Bengt Weimer driver restaurangen med sin fru.

– Jag klagar inte, men jag trodde att det skulle gå litet bättre, säger han.

Den rundfrågning som Lokaltidningen Mitt i Danderyd gjort bland samtliga butiker och restauranger i köpcentrumet visar att de flesta trott att kunderna skulle bli fler.

”Det skadar inte med högre kundflöde”, ”vi skulle önska mer liv i centrumet”, ”vi önskar fler kunder”, ”kundtillströmningen har inte varit jättebra”, är några kommentarer från handlarna. Gemensamt för dem alla är att de hade hoppats på flera kunder.

Flera butiks- och restaurangägare skulle även vilja ha något som lockar in kunderna i centrumet.

Elon som ligger längst in i köpcentrumet och inte syns från Enebybergsvägen har länge önskat en större skylt vid rondellen.

– Den skulle tala om att vi finns här. Vi har försökt sätta upp banderoller, men det är inte tillåtet, säger Janne Gardell, teamchef på Elon.

Bernhardssons möbler som hyrde cirka 1 000 kvadratmeter butiksyta längst in i centrumet för drygt två år sedan gick i konkurs med sin Danderydsbutik i november.

– Vi hamnade tokigt till med butiken, den blev en felsatsning, minst sagt. Tanken var att vi skulle synas och få bästa läge närmast E18. Vi nappade på det. Smolket var sedan att de satte upp ett bullerplank. Sen skulle kommunen ta bort bullervallen, men det blev inte som man sagt och inget skyltläge för oss, säger Jan Bernhardsson, vd och ägare till Bernhardssons möbler.

Bernhardssons fick aldrig igång försäljningen. Förut hade man även butiker i Norsborg och Eskilstuna. Nu har man bara butiken i Strängnäs kvar.

– Förlusten i Danderyd har delvis dränerat företaget. Vi valde att minska verksamheten för att klara oss över huvud taget, säger Jan Bernhardsson.

Under tiden på Enebybängen uppvaktade Jan Bernhardsson både kommunens exploateringschef och stadsarkitekt för att få till stånd någon form av skyltning för butiken.

– Vi kände oss motarbetade när det gäller skyltfrågan. Vi fick ingen respons. Normalt sett borde en kommun vara rädd om sina köpcentrum, säger Jan Bernhardsson.

Kristin Eriksson (C) ordförande i byggnadsnämnden, var emot bygget av Enebyängens handelsplats, och menar att anläggningen ger dålig lönsamhet och mycket trafik.

Hon vill inte ha någon större reklamskylt vid Enebybergsvägen.

– Absolut inte. Den skulle störa rent estetiskt. Vi måste hålla igen så att vi inte får en skog av skyltar.

Carina Erlandsson (M), ordförande i tekniska nämnden, är däremot positiv till en större skylt. Hon stod bakom beslutet att anlägga Enebyängens handelsplats, bland annat för att konkurrensen bland mataffärerna i Danderyd skulle bli bättre med målsättningen att matpriserna skulle sänkas.

Har priserna sänkts på maten i Danderyd sedan Coop Extra öppnade på Enebyängen?

– Jag vet faktiskt inte. Pensionärsorganisationerna brukar kolla priserna men jag har inte sett någon sådan undersökning.

En ljusglimt är att Mio Svahn, butikschef på Coop Extra, är jättenöjd med butiken i Enebyängen. Hans butik går bäst i centrumet.

– De här två åren har varit helt fantastiska, säger han.

I dag finns nio butiker i centrum: En matvarubutik, en vitvarubutik, en inredningsbutik, en butik som säljer cyklar och en som bland annat säljer tillbehör till hästar. Dessutom finns ett apotek och tre restauranger.

En förhoppning bland butiks- och restaurangidkarna är att fler kunder ska lockas till centrumet när trädgårdsbutiken Plantagen flyttar dit i vår.