Utanför skolan kör alla för fort

Felicia Söderström gillar inte att bilarna inte stannar vid övergångsställena när hon ska gå över.
Felicia Söderström gillar inte att bilarna inte stannar vid övergångsställena när hon ska gå över.
Det går undan på 30-sträckorna visar en färsk fartmätning från Vallentuna kommun.

Utanför Hjälmstaskolan, på Ekebyvägen, kör alla för fort.

– Bilarna stannar inte när man ska gå över gatan, säger 10-åriga Felicia Söderström.

Det är fullt på skolparkeringen utanför Hjälmstaskolan på onsdageftermiddagen. Många barn som har slutat skolan får skjuts hem. Bilarna kör ut på Ekebyvägen i små stötar, ofta går det fort. En bil bromsar in häftigt och vinglar nästan upp på gångbanan när föraren får syn på Lokaltidningen Mitt i :s fotografs kamera.

Ekebyvägen är en av de vägar där få bilister håller den lagstadgade hastigheten på 30 kilometer i timmen. Enligt kommunens fartmätning kör 99,8 procent av fordonen för fort. Medelhastigheten bland de mätta fordonen var 38,7 kilometer i timmen. På Ormstavägen var det likadant . Även där körde 99 procent av fordonen för fort. Där låg dock medelhastigheten lägre, 32 till 34 kilometer i timmen. Mätresultaten stämmer med den bild som människor på platsen ger.

– Jag har alltid bilar i röven när jag kör i 30, säger Annika Söderström.

Hon berättar att bilarna tenderar att köra ännu fortare sedan Ekebyvägen, som tidigare var en återvändsgränd, öppnades för trafik till och från nybyggda Nyby.

Dottern Felicia är också kritisk till bilarnas framfart.

– Ibland när man ska gå hem till kompisar stannar inte bilarna när man ska gå över gatan, säger hon.

Ekebyvägen är rak och bred, inbjuder till att trampa på litet extra, tror flera personer som vi pratar med. Värst är det på morgonen när föräldrar skjutsar sina barn till skolan.

– Om man planerar litet och åker hemifrån fem minuter tidigare behöver det inte bli så bråttom, säger en pappa.

Han tycker inte att själva 30-gränsen är så viktig.

– Det handlar mer om ett beteende, säger han.

Anne-Marie Nelin menar att 30-stäckor ofta är för korta. Bilisterna hinner knappt anpassa farten och tittar snarare på hastighetsmätaren i stället för att se ut genom bilrutan.

Allra bäst på att hålla lagstadgade 30 var trafikanter på Tallåsvägen där endast 0, 6 procent körde för fort. Här låg medelhastigheten på 20,6 kilometer i timmen.

Vallentuna kommun har ännu inte planerat några konkreta åtgärder till följd av fartmätningen. Eventuellt kan fordonstrafikanter behöva påminnas flera gånger när hastighetsbegränsningen 30 kilometer i timmen råder, enligt trafikplanerare Ewa Boo.

Fakta

Hur ska man göra för att bilister ska hålla 30?

Jesper Lindau, Ekeby: ”Det ska göra ont och kosta att köra för fort. Till exempel kunde polisen stå på ställen där folk inte är så vana att de står och kontrollerar.”
Anne-Marie Nelin, Danderyd: ”Jag tycker att 30-sträckan borde vara längre. Jag tror att folk skulle hålla den bättre då.”
Clara Nelin, Vallentuna: ”Man kanske kunde sätta upp en fartkamera. Det finns ett ställe längre bort här över en undergång där bilarna kör 
jättesnabbt.”
Annika Söderström, Ekeby: ”Ett till fartgupp borde man ha och blinkande övergångsskylt där skolbarnen går över vägen.”