ANNONS

Privata pengar mot utanförskap

Täbys kommuns ordförande, Leif Gripestam (M).
Täbys kommuns ordförande, Leif Gripestam (M).
Täby kommun befarar att arbetslösheten och utanförskapet inom vissa grupper kommer att öka. Nu ska det tillsammans med en privat investerare, i projektform, prövas ett nytt arbetssätt för att stävja det.
ANNONS

– Det vi beslutade är ett inledande moment, ett sätt komma framåt. Investeraren beslutar om vi sedan ska gå vidare med insatsen. Nästa steg blir i så fall att det tas fram ett avtal oss mellan, säger Leif Gripestam (M), Täby kommuns ordförande. Som menar att det är en ny typ av humanism att privata företag kliver in och tar ett större samhällsansvar.

Leksell Venture Social, som investeringsbolaget heter, driver redan ett liknande projekt tillsammans med Norrköpings kommun. Projektformen är ny i Sverige och Täby blir, om avtal träffas, andra kommun i landet att pröva metoden.

– Det ska löna sig för individen, investeraren och beställaren. Det är ett sätt för privata investerare att kunna satsa och påverka processen att få in människor som står långt från marknaden, säger Leif Gripestam.

I analysen inför projektet, pekar kommunsstyrelsen på sex målgrupper som befaras kunna komma – eller som redan befinner sig i arbetslöshet/långtidsarbetslöshet. Utrikesfödda, korttidsarbetslösa, nyanlända i etablering och långtidsarbetslösa samt unga och långtidssjukskrivna.

Långtidsarbetslösa, nyanlända och utrikesfödda spås öka kraftigt och är de grupper som har det extra svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, menar man.

Norrköping kommun är mitt i processen och där ses det positivt på projektet som kallas socialt utfallskontrakt ”social impact bonds”.

– Det har varit ett toppenbra initiativ från vår kommun som vågade satsa på det här. Med en privat finansiär som sätter lite press och följer upp blir det en extra sporre, säger Petra Blom Andersson projektledare i Norrköpings kommun.

De investerade pengarna betalas sedan tillbaks efter en modell de båda parterna gemensamt kommer överens om.

– Det som är nytt i det här är att det finns privata pengar som satsas för att få ut människor på marknaden, säger Leif Gripestam som ser positivt på att Täby kan komma att bli andra kommun i Sverige som i projektform inkluderar privata finansiärer i det kommunala arbetet.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.