SL:s vakter utbildas inför framtida terrordåd

SL:s vakter får utbildning för att hantera terrordåd.
SL:s vakter får utbildning för att hantera terrordåd.
"Vi måste ha beredskap för terrordåd" säger Kristoffer Tamsons (M) trafiklandstingsråd.
"Vi måste ha beredskap för terrordåd" säger Kristoffer Tamsons (M) trafiklandstingsråd.
terrordådet terrordåd åtal rakhmat akilov drottninggatan förundersökning fup
Här fångas den misstänkta terroristen i SL:s övervakningskamera.
När Akilov tog tunnelbanan efter terrordådet på Drottninggatan syntes det i en av SL:s övervakningskameror. Och SL:s ordningsvakter fanns på plats när dådet inträffade.
Nu får de utbildning i att hantera terrorattacker.

SL:s ordningsvakter hjälpte polisen med avspärrningar vid terrordådet på Drottninggatan i april. Och  det var personal på Trygghetscentralen som såg den misstänkte terroristen gå ner i tunnelbanan via övervakningskameror och slog larm.

– Det var tack vare dem som han kunde identifieras och hans flyktväg spåras. Det är vi stolta över, säger Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd (M).

Nu får SL:s  350 ordningsvakter utbildning i att hantera terrordåd. Även annan säkerhetspersonal får utbildning. I höstas utbildades ett par hundra, och nu ska resten genomgå kursen, som motsvarar ungefär den som ordningspolisen i Stockholm får.

– Det som hände var tidigare otänkbart. Men inte nu längre. Vi är en måltavla och måste ha beredskap, säger Krisoffer Tamsons.

Komplement till polisen

Han gör ingen hemlighet av att han tycker att polisen inte är tillräckligt synlig, och att han vill ha tillbaka tunnelbanepoliserna.

– Men det handlar inte om att våra ordningsvakter ska göra polisens jobb, utan de är ett komplement.

Det är polisen som håller i utbildningen.

terrordådet terrordåd åtal rakhmat akilov drottninggatan förundersökning fup

Här fångas den misstänkta terroristen den 7 april i SL:s övervakningskamera.

Pågående dödligt våld

Tomas Koppelman Hellgren är regional insatsledare vid polisen i Stockholm och ansvarar för att poliser och andra inom räddningstjänst och sjukvård får utbildning i PDV, som står för pågående dödligt våld.

Det kan handla om terrorattacker, skjutningar, knivdåd.

– Ordningsvakterna är många och de är oftast först på plats, de behöver stärkas i sin roll att hantera det här, och veta hur de ska agera och veta vad de kan förvänta sig att polisen gör när vi kommer, sägerTomas Koppelman Hellgren i en intervju i Sveriges Radio P4.