Staden får utbildning i hantering av IS-återvändare

IS-återvändare 19 har återvänt till Stockholm
Hittills har Lidingö inte fått vetskap om att återvändande IS-sympatisörer kommit till ön.
Lidingö är en av de 41 kommuner som deltog i kunskapsdagen.
– Man får mycket samlad information, säger Lotta Wigen från staden som deltog i kursdagen.

Finns också där poddar finns, tex Podcaster, Acast eller Podbean.

De 41 kommuner som bjöds in har alla invånare som enligt Säpo har rest till IS-kontrollerade områden, och som nu kan tänkas vilja återvända hem. Det rapporterar SVT.  Nio av dessa kommuner ligger i  Stockholms län, en av dem är alltså Lidingö.

Kunskapsdagen vände sig främst till mindre kommuner som inte, liksom till exempel Stockholms stad har rutiner och en organisation för att hantera återvändare.

Många initiativ presenterades

Lotta Wigen, chef för omsorgs- och socialförvaltningen på Lidingö, tyckte att förmiddagen varit matnyttig när Mitt i pratade med henne under lunchpausen.

– Man får mycket samlad info om initiativ som finns på nationell nivå på grund av den situation som uppstått med återvändande IS-anhängare.  Det har varit korta inspel från bland annat UD och Socialstyrelsen, säger hon.

Lidingö stad har i nuläget inte kunskap om att det nu vistas någon återvändande IS-anhängare på ön. Det är polisen som kommer att informera om så sker.

Enligt Lotta Wigen har man inte heller kunskap om att barn till IS-anhängare finns på ön eller är på väg tillbaka.

Kommunstyrelsen ordförande Daniel Källenfors (M), har tidigare betonat att hanteringen av återvändande IS-anhängare är en polisiär fråga.

Kommunens ansvar handlar främst om att bedriva ett aktivt förebyggande arbete.