Ny utbildning i Kransen garanterar jobb

Anders Fajersson, rektor på Midsommarkransens gymnasium informerar om Pedagogikcollege.
Anders Fajersson, rektor på Midsommarkransens gymnasium informerar om Pedagogikcollege.
Förskolorna skriker efter utbildade barnskötare.
Nu ska barn- och fritidsprogrammet vid Midsommarkransens gymnasium knytas närmare arbetsmarknaden och byta namn till Pedagogikcollege.
– Eleverna kommer garanterat att få jobb efter examen, säger Emma Frankl, projektledare.

Hägersten-Liljeholmen och många andra stadsdelar i Stockholms stad kämpar med att få tag på utbildade barnskötare till förskolan.

Samtidigt är Midsommarkransens gymnasium det enda kommunala gymnasiet som erbjuder barn- och fritidsprogrammet, inriktning pedagogiskt arbete. Utöver det finns i staden fyra fristående gymnasieskolor med samma inriktning.

Midsommarkransens gymnasium har hittills fyllt sina platser, men generellt sett är söktrycket lågt. Detta trots att man kan titulera sig barnskötare och elevassistent efter examen.

– Många har fördomar kring barn- och fritidsprogrammet och tror att det inte kräver så mycket, att det bara handlar om att passa barn. Men i dagens förskola krävs en gedigen pedagogisk utbildning av all personal,  säger Emma Frankl, projektledare för Pedagogikcollege.

Många har fördomar kring barn- och fritidsprogrammet och tror att det inte kräver så mycket

Emma Frankl, projektledare

Nu görs därför en satsning på att öka kvaliteten på utbildningen och knyta den närmare både arbetsliv och forskning. Pedagogikcollege blir det nya namnet på utbildningen som drar igång nästa höst och där Midsommarkransens gymnasium och utbildningsförvaltningen samverkar med Hägersten-Liljeholmen och tre andra stadsdelar.

Stadsdelarnas roll är att ställa upp med praktikplatser och utbildade handledare, i det här fallet barnskötare.

– Eleverna har 15 veckors praktik utspridda på tre år och målet är att de ska få återkomma till samma praktikplats under utbildningen.Tanken är att handledarna ska vara väl insatta i elevernas utbildning, säger Emma Frankl.

Eleverna kommer garanterat att få jobb efter examen

Emma Frankl, projektledare Pedagogikcollege

Pedagogikcollege ska även samordnas med universitet och högskolor. Yrkeslärarna ska få fortbildning i pedagogiska ämnen och eleverna erbjudas föreläsningar om aktuell forskning.

– Det är viktigt att visa eleverna att de kan studera vidare på högskola och även ägna sig åt forskning längre fram.

Jobbutsikterna direkt efter gymnasieutbildningen minst sagt ljusa.

– Eleverna kommer garanterat att få jobb efter examen, säger Emma Frankl.