ANNONS

Utbildningschefen: ”Frånvaron går jämnt ut”

Astrid Täfvander, utbildningschef i Upplands Väsby kommun.
Astrid Täfvander, utbildningschef på Upplands Väsby kommun.
Drygt en månad har gått sedan Stockholm fick sitt första fall av covid-19. I veckan avled en person i Upplands Väsby.

Nästan 40 procent av skolpersonalen i Väsby är hemma och ännu fler elever. Men skolan går på som vanligt och fler barn är på väg tillbaka, enligt utbildningschefen Astrid Täfvander.
ANNONS

Hur mår Upplands Väsby?

Det första fallet av coronavirus bekräftades på Väsby skola, därefter bekräftades ytterligare tre fall på ett av kommunens äldreboenden. En av personerna avled senare.

Mitt i har inom ramen för kampanjen Stötta Upplands Väsby och hashtaggen #stottavasby bland annat skildrat situationen inom skolan och den kommunala omsorgen.

Snart tre veckor efter att den första personen i Stockholm dog av coronasmitta påverkar utbrottet oss alla. Nu tar Mitt i tempen på situationen.

Under de kommande dagarna pratar vi med personer som får ge sin bild av det område hon eller han representerar.

Skolorna är öppna som vanligt

I mitten av mars beslutade regeringen att stänga alla gymnasieskolor i Sverige på grund av coronaviruset, medan för- och grundskolor hållits öppna.

Det har fungerat på ett tillfredställande sätt med övergång till distansundervisning på gymnasiet. Undervisningen pågår, och det gick från en dag till en annan, säger Astrid Täfvander, utbildningschef på Upplands Väsby kommun.

Stor frånvaro i skolan

Enligt henne är mellan 30 och 40 procent av skolpersonalen frånvarande, och eleverna ännu fler. Hon säger både de kommunala och fristående skolorna går på som vanligt, att läget konstant förändras.

– Bortfallet av medarbetare ligger i paritet till antalet barn som finns på plats. Det går jämt ut i nuläget. Däremot ser vi att det är flera barn som kommer tillbaka, både i förskola och i skola de senaste dagarna. Men det behöver inte nödvändigtvis hänga ihop med det här.

Hur mår din organisation på en skala 1 till 10, där 1 normalläge och 10 är exceptionellt tufft?

ANNONS

– Som det ser ut just nu med frånvarande medarbetare pågår verksamheten, men sedan är det ju så att vi ska ha stor förståelse för oron som finns hos både medarbetare och föräldrar. Vi följer noga utvecklingen och kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ta hänsyn till besluten som tas på riksnivå. – 5.

Hur mycket värre är det nu än tidigare kriser?

– Det går inte att jämföra det här mot något annat, för det har aldrig varit så här tidigare. Vi behöver hela tiden förbereda oss på olika scenarion.

Vad behövs för att läget ska bli bättre? Vilka behov har ni?

– Jag tycker att det fungerar bra utifrån rådande situation, det pågår ett fantastiskt arbete ute i våra verksamheter. Om det skulle bli stor skillnad mellan personal och barn måste vi samarbeta mellan verksamheterna, och den planeringen pågår för fullt. Vi har god beredskap och följer utvecklingen noga.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.