ANNONS

Utbildningschefen: ”Ryktesspridning drabbar familjer”

Stötta: skola Vallentuna
Nu behövs saklighet, säger Susanna Falk om ryktesspridningen.
Trots att det är tufft för lärarna tycker Susanna Falk, utbildningschef i Vallentuna, att skolorna hittills har klarat krisen bra. Men ett problem är de rykten som sprids om smittan.
– Vi behöver saklighet, säger hon.
ANNONS

Coronakrisen har bara börjat. Men redan påverkar den vardagen i Vallentuna. Vi har pratat med företrädare för näringslivet, äldreomsorgen och skolan. Mycket skiljer sig åt. Men de är ganska överens om att läget, trots många problem, inte är nattsvart.

Del 3 – Skolan

– Det är förvånansvärt stabilt och bra, säger Susanna Falk. De första veckorna hade vi många frånvarande elever i grundskola och gymnasium. Då var direktiven att stanna hemma vid minsta förkylningssymtom. Sedan har närvaron stadigt tickat upp och vi ligger på runt 70 procent i förskolan och runt 80 procent i de kommunala grundskolorna. På gymnasiet bedriver de digital distansundervisning. Där har vi bara 5–6 procents sjukfrånvaro på eleverna. Det är jättebra.

– För lärarna har det varit både nyttigt och jobbigt. En utmaning att hjälpa eleverna när man inte riktigt ser vad de gör. Och vi har inte behövt göra några hopslagningar än.

Hur mycket värre är det nu än under tidigare kriser?

Framför allt en stor oro hos vårdnadshavarna. Det finns friska elever som stannar hemma för att föräldrarna är oroliga. Men det råder skolplikt och barnen har rätt till sin undervisning. Skolorna följer upp elever som är frånvarande och försöker få dem att komma, de vänder sig till vårdnadshavarna för att motivera dem.

Vad behövs för att läget ska bli bättre? 

– Jag måste säga att jag är väldigt glad och stolt över våra medarbetare som kommer varje dag och möter eleverna i skolor och förskolor. De gör en enorm insats för att hålla Sverige rullande. Men vi behöver saklighet. Rykten som oroar är dåligt för våra verksamheter. Om det sprids ut att det finns någon drabbad på en skola blir det svårt för alla. Framför allt för de familjer som man sprider rykten om.

– Att spekulera, oavsett om det handlar om corona, påverkar alla. Ju klokare vi kan agera som vuxna, desto bättre blir det för barnen. Vi har vidtagit många åtgärder för att minimera smittspridningen. Förlängt mattiderna, infört striktare rutiner för att torka borden och utökat städrutinerna. Ryktesspridning är faktiskt den största utmaningen.

ANNONS

Hur mår din organisation på en skala 1–10, där 1 är normalläge och 10 exceptionellt tufft?

Jag tror att vi är på 7. Det här är en enorm utmaning för våra medarbetare. Vi har sjukfrånvaro bland personalen också. Våra medarbetare får ta ett stort ansvar i den här krisen.

Vad gör ni för att lärarna ska orka?

– Vi ser över om det fattas personal. Rektorerna har kontakt med varandra. Och vi försöker visa uppskattning för det viktiga arbete som medarbetarna gör. Det är så väsentligt att känna att när man går till jobbet så gör jag något viktigt för många människor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.