ANNONS

Utbildningschefen om coronakrisen: ”Läget är något bättre”

Utbildningschef Kaj Söder, Upplands-Bro kommun.
Kaj Söder, utbildningschef, Upplands-Bro kommun. Arkivbild.
Hur påverkas kommunens vård, näringsliv och skola av rådande pandemi? Mitt i har vid ett flertal tillfällen låtit olika röster få komma till tals och beskriva precis detta – igår tittade vi närmare på vården, idag handlar det om skolan.
ANNONS

Vi återvänder återigen till tre stycken nyckelpersoner inom kommunen och låter dem berätta hur coronakrisen påverkar deras område. Under gårdagen koncentrerade vi oss på äldreomsorgens område.

Nu tittar vi till Upplands-Bros förskolor och skolor, och låter därför kommunens utbildningschef Kaj Söder beskriva läget just nu.

Hur bedömer du läget?

– Läget är fortsatt ansträngt i förskolor och skolor, men under kontroll.  Vi har tillräckligt med personal på plats för att bedriva undervisning i förskola och grundskola. Personalen är vår viktigaste tillgång, i krisläge som alltid annars, och de fortsätter utföra ett utmärkt arbete, säger Kaj Söder.

Hur mycket värre är det nu än tidigare kriser?

– Omfattningen av krisen överstiger allt vi tidigare varit med om; många människor berörs, stora delar av samhället berörs och det varar över lång tid. På så sätt är det värre än tidigare kriser jag varit med om och vi ser ännu inte slutet av pandemin.

Allt fler barn har kommit tillbaka till förskolan och skolan de sista veckorna och närvaron är nu i stort som under vilken termin som helst.

Kaj Söder, Utbildningschef

Vad behövs för att läget ska bli bättre? Vilka behov har ni?

– Jag hoppas på att vår personal fortsätter vara frisk och kan gå till jobbet. Då kan förskola och skola fortsätta med verksamheten som tidigare. Allt fler barn har kommit tillbaka till förskolan och skolan de sista veckorna och närvaron är nu i stort som under vilken termin som helst. Det känns bra, tycker jag.

ANNONS

Utbildningschef Kaj Söder, Upplands-Bro kommun.

Utbildningschef Kaj Söder. Arkivbild. Foto: Åsa Sommarström

Hur mår din organisation? På en skala mellan 1 till 10? 1 är normalläge och 10 exceptionellt tufft.

– Verksamheterna mår bra i det avseendet att våra barn och elever mår bra och får bra undervisning, tack vare personalens fina arbete. Det finns fortfarande en del nya frågor att hantera, just nu är det till exempel hur skolavslutningarna ska gå till i skolorna.

– Min bedömning är att läget är något bättre nu jämfört med för en månad sedan; ansträngt, men under kontroll. På en tiogradig skala är vi runt 3-5, säger Kaj Söder.


 

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.