ANNONS

Inget utbrott av vinterkräksjuka i Solna – än

Sjukdomen karaktäriseras av ett plötsligt insjuknande.
Sjukdomen karaktäriseras av ett plötsligt insjuknande.
Vinterkräksjukan är här. Antalet sökningar om magsjukdomen på 1177 Vårdguiden är nu så många att Folkhälsomyndigheten bedömer att spridningen tagit fart. Men i Solna verkar inte sjukdomen ha brutit ut – inte riktigt än i alla fall.
ANNONS

Nazanin Hornickel är smittskyddsläkare och chef för Solna centrum vårdcentral. Enligt henne har vinterkräksjukan ännu inte brutit ut på allvar i Solna.

– Vi har inte märkt av något utbrott men haft samtal från enstaka patienter som haft symptom överensstämmande med vinterkräksjukan.

Så minskar du smittrisken

Det vanligaste och enligt många bästa rådet för att minska risken att bli smittad är att ha en god handhygien.

– God hygien är a och o. Men man ska också se till att vara helt frisk innan man går tillbaka till arbete eller vistas på platser där du kan smitta andra. Man ska stanna hemma i minst ett dygn efter symptomfrihet som vuxen och två dygn som barn. Ett annat tips är att inte laga mat så länge man har symptom, säger Nazanin Hornickel.

Hon betonar även att vinterkräksjukan är mycket smittsam och att det därför är viktigt att alltid ringa sin vårdcentral eller husläkarjour innan man åker dit, för att inte riskera att smitta andra.

Fler och fler insjuknar

I riket överlag verkar dock årets säsong med vinterkräksjukan ha börjat på allvar.

Den senaste veckan har drygt 400 sökningar gjorts på ordet vinterkräksjuka på 1177 Vårdguidens hemsida. Andelen sökningar är så stor att Folkhälsomyndigheten bedömer att årets säsong är i gång och att antalet smittade kommer öka under de närmaste veckorna.

– Det finns ett tröskelvärde som är baserat på tidigare säsongers start och det har vi nu passerat. Då kan man säga att spridningen troligtvis är i gång, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Plötsligt insjuknande

Vinterkräksjukan är den vanligaste magsjukdomen i Sverige och härjar vanligtvis mellan november och april, med februari som topp. De senaste säsongerna har det rapporterats cirka 4 500 fall per år.

– Men det är bara toppen av ett isberg. Den här sjukdomen är inte anmälningspliktig, så vi vet inte hur många som faktiskt infekteras. De allra flesta behöver som tur är inte söka sjukvård, säger Elsie Ydring.

Sjukdomen karaktäriseras av ett plötsligt insjuknande. Vanliga symptom är kräkningar, diarréer, feber och huvudvärk.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.