ANNONS

Rekordlågt utbud av bostäder i Stockholm

Rekordlågt utbud av bostäder.
Rekordlågt utbud av bostäder.
Utbudet på villor och bostadsrätter i Stockholm är rekordlågt. Anders Lewén på Svensk Fastighetsförmedling tror att regeringens nya uppskovsregler kan underlätta för personer att sälja sina dyra villor.
ANNONS

Utbudet av både villor och lägenheter är rekordlågt för årstiden, enligt siffror från bostadsajterna Booli och Hemnet. I Stockholm har det publicerats färre bostadsannonser i oktober i år än vad som publicerats under motsvarande period 2014 och 2015. I Stockholm var det åtta procent färre villor till försäljning i år jämfört med förra året samma månad.

– Det låga utbudet kan förklaras av en låg rörlighet till följd av olika inlåsningseffekter. Amorteringskravet hindrar många från att köpa större med nya lån. Samtidigt gör flyttskatterna och diskussioner om att uppskovet ska ändras att många väntar med att sälja för att inte utlösa reavinster innan en ny uppskovsreform införs, säger Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm i ett pressmeddelande.

Anders Lewén på Svensk Fastighetsförmedling i Bromma märker av det låga utbudet, men håller inte med om amorteringskravets effekt på bostadsmarknaden.

– Jag tror det handlar om skattereglerna i en kombination med att priserna gått upp. På 70-talet kunde man köpa en villa i Bromma för några hundratusen, som idag kan säljas för upp emot 15 miljoner. Men stora delar av vinsten försvinner i skatt och då har man inte råd att köpa en lägenhet inne i stan där priserna också stigit. Man har helt enkelt inte råd att flytta.

Han tror att regeringens nya uppskovsregler kommer lätta upp marknaden när fler vågar sälja sina bostäder.

Han poängterar att det inte bara gäller i välbärgade områden i Stockholm utan att tendensen är liknande hela landet. Han tror inte att det är till någons fördel, varken säljare eller köpare, att utbudet på bostäder är lågt.

– Man skulle kunna tänka sig att det är säljarnas fördel med tanke på utbud och efterfrågan, men de som säljer sin bostad vill oftast investera i en ny bostad. Så jag tror att det låga utbudet inte är till någons fördel.

 

ANNONS
Fakta

Nya uppskovsregler kan börja gälla

I oktober presenterade regeringen nya uppskovsregler. Man föreslår ett uppskov på beskattningen av hela vinsten vid en bostadsförsäljning om man flyttar till en dyrare bostad. I dag kan man inte få uppskov på en vinst högre än 1,45 miljoner, men efter lagändringen ska taket försvinna helt.

Det innebär att hela vinsten som görs vid en försäljning kan investeras i en ny bostad.

Man försöker bland annat underlätta för äldre att sälja sin villa och flytta in i en mindre lägenhet. Men även personer som köper en billigare bostad ska kunna få större uppskov än idag.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.