Utbyggd kiosk kan tvingas till rivning

Östermalmsgrillen växte från 16 till 75 kvadratmeter utan bygglov.

Nu hotar stadsbyggnadskontoret med böter om inte större delen av gatuköket rivs.

Korvkiosken på Östermalmstorg 2A har varit en följetong hos stadsbyggnadskontoret. I två och ett halvt år har grillens vara eller icke vara stötts och blötts hos staden.

I januari 2011 fick ägaren till grillen bygglov för att bygga ut från 16 till 23 kvadratmeter. Men gatuköket blev i stället 43 kvadratmeter, och stadsbyggnadskontoret drog tillbaka bygg­lovet.

Men utbyggnaden blev kvar och i våras byggdes i stället grillen ut ytterligare och landade på 75 kvadratmeter. Enligt stadens tjänstemän har alltså båda utbyggnaderna gjorts utan bygglov.

– I sak är det riktigt att utbyggnaden skett utan erforderligt bygglov, men min klient har trott att allt varit i ordning, säger ägarens advokat Thomas Lindwall.

Utbyggnaden som drev upp den totala storleken till 75 kvadrat blev klar i maj, men den delen har redan rivits efter påtryckningar från staden.

Men tjänstemännen är inte nöjda med det och kräver att mer försvinner.

– Ändrar de tillbaka till 15–20 kvadratmeter tycker vi att det är en rimlig storlek för en kiosk på ett torg, säger Malin Danielsson på stadsbyggnadskontoret.

Grillen måste alltså tillbaka i sin ursprungsstorlek. Och om detta inte sker kan ägaren tvingas betala 1,5 miljoner kronor i vite till staden.

Men att riva allting och bygga upp grillen från start är inte aktuellt för nuvarande ägaren.

– Han har investerat mycket pengar i det här och de pengarna som en nybyggnad skulle kräva, finns inte. Det är som att staden säger ”gå i konkurs” åt honom, säger Thomas Lindwall.

Upprörda kunder har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i och beklagat sig över att staden nu vill tvinga ägaren att riva större delen av sin restaurang.

I kiosken finns en protestlista som en kund ska ha satt upp för att stoppa planerna.

– Listan påverkar inte oss, vår uppgift är att tolka lag­en och säga vad som gäller enligt den. Jag kan tänka mig att listan är till för att visa politikerna i nämnden, säger Malin Danielsson.

Den 13 juni beslutar politikerna om merparten av grillen måste rivas. Blir beslutet sådant ska ägaren ha gjort så inom två månader.

Men om Östermalmsgrillen återgår till sin ursprungliga storlek ser inte stadsbyggnadskontorets tjänstemän något hinder i att den blir kvar för alltid på Östermalmstorg.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt grillens ägare.

Det är som att staden säger ’gå i konkurs’ åt honom.Thomas Lindwall Ägarens advokat